Home Castalla Els jogueters esperen un creixement de l’1% en 2023 tot i la...

Els jogueters esperen un creixement de l’1% en 2023 tot i la caiguda del 2% d’exportacions fins octubre

0
SHARE

El tram final de l’any és l’època en que es concentren més de la meitat de les vendes d’un sector productiu de capital importància per a les comarques de la muntanya alacantina: el jogueter. Sobre tot a la sub comarca de la Foia de Castalla es concentra el 40% de la producció joguetera nacional en desenes de fàbriques que done treball a milers de persones. La proximitat del Nadal fa que els productes que fabriquen siguen una de les estrelles a l’hora d’encarregar els regals al Pare Noel i els Reis Mags, amb especial predilecció pels segons per la tradició de la zona.

El 2023 ha sigut un any complicat per als productors de joguets de la Foia degut als factors cojunturals negatius que es donen a tot el món, però sobre tot a Europa. Les guerres a Ucraïna i Gaza, unides al trencament de la cadena de subministraments, han llastrat l’evolució d’un sector que registra fins octubre una caiguda del volum de vendes del 2%. No obstant, els estudis que barallen els jogueters detecten una restricció de la despesa familiar que no es descarta que done la volta cara a les darreres setmanes de l’any, i sobre tot a la primera del 2024.

Caiguda de les exportacions

La crisi inflacionista actual està tenint efectes desiguals en els principals mercats d’un sector jogueter que exporta a l’estranger prop de la meitat de la seua producció. Cosa que està comportant un creixement del percentatge de les vendes que es queda en territori espanyol. Tot a un sector que està fent importants esforços per ser competitiu en base a criteris identificatius del joguet nacional, com són el disseny i la qualitat.

Els jogueters de la Foia ja estan treballant des de fa mesos en la confecció del catàleg per al 2024, que presentaran dies després de l’arribada dels Reis Mags en fires internacionals com la de Nuremberg.