Home Destacats Els municipis de menys de 5.000 habitants es repartiran 2,4M€ en ajudes...

Els municipis de menys de 5.000 habitants es repartiran 2,4M€ en ajudes per a garantir el servei de transport públic

309
0
SHARE
Interior d'un autobús que presta servei de transport públic.

La Generalitat Valenciana ha posat a disposició dels 175 municipis amb menys de 5.000 habitants de la província de València uns noves ajudes directes, que suposen una inversió de 2,4 milions d’euros, perquè aquestes localitats puguin prestar servei de transport a la demanda dels seus veïns i veïnes.

Amb aquests nous ajuts, la Conselleria de Política Territorial, Obres Públiques i Mobilitat facilitarà als ajuntaments la implantació d’un sistema de transport a la demanda que permetrà comunicar petits municipis, amb feble presència de transport públic, amb instal·lacions fonamentals com a centres educatius, sanitaris o de serveis socials i que, alhora, contribuirà a la reactivació econòmica i social.

El període per poder sol·licitar aquests ajuts al transport a la demanda està obert durant 10 dies hàbils des de la seva publicació, per la qual cosa els municipis tenen de termini fins al 28 de setembre. L’objectiu d’aquestes ajudes, ha explicat la secretària autonòmica, és “proporcionar un servei de transport, com demanaven els ajuntaments, als veïns i veïnes d’aquestes localitats per traslladar-se, per exemple, a centres mèdics, educatius o administratius, completant els serveis regulars de transport existents”.

Com ha afegit María Pérez, aquestes ajudes complementen els projectes de transport en què ja treballa la Generalitat per vertebrar tota la Comunitat, atenent les necessitats de la ciutadania. Així mateix, la secretària autonòmica ha recordat que “la mobilitat és un dret social i que la Generalitat està compromesa en la cerca de solucions pràctiques, efectives i sostenibles per aconseguir unes connexions òptimes a tota la Comunitat Valenciana”.

A més, ha destacat la importància que tots els municipis puguen disposar d’un servei de transport de qualitat a preus assequibles i acords a les necessitats de les persones usuàries.

Transport a zones de feble trànsit

Aquestes ajudes estan destinades a tots els municipis de menys de 5.000 habitants de la Comunitat Valenciana en què concorren determinades circumstàncies, com la insuficiència d’un servei de transport en zones de trànsit dèbil, la mida de la localitat i la distància a l’hospital de referència. En total, es distribuiran més de 5 milions d’euros en ajudes directes.

Els imports que poden rebre els municipis oscil·laran entre els 30.000 i els 7.000 euros, atenent principalment a criteris poblacionals i el risc de despoblació. Segons el procediment, s’assignarà una quantitat fixa a cadascun dels municipis beneficiaris. La quantitat fixa serà de cinc mil euros i aquesta quantitat pujarà a set mil, per a aquells municipis considerats en risc de despoblació.

Després d’aquesta assignació fixa, el 50% de l’import de la línia d’ajuts es distribuirà entre els municipis beneficiaris proporcionalment segons el nombre d’habitants de dret en 2021, segons les dades publicades per l’Institut Nacional d’Estadística (INE). L’altre 50% restant es distribuirà entre els municipis beneficiaris proporcionalment en funció de la distància del nucli principal al seu hospital de referència.

Aquesta subvenció, treballada amb la Presidència de la Generalitat, forma part dels objectius del Consell per garantir una mobilitat sostenible i eficient i contribueix a la cohesió territorial de la Comunitat Valenciana.

Característiques del servei

Una vegada concedits els ajuts, els ajuntaments han de contractar els serveis de transport a titulars d’autoritzacions de transport públic de viatgers que estiguen inscrits al Registre d’Empreses i Activitats de Transport. Els serveis podran ser del tipus discrecional o regulars d’ús especial, i aniran dirigits a cobrir necessitats de desplaçament de la població a centres sanitaris, educatius, socials o administratius als quals estiguin adscrits o bé a les parades de transport regular de viatgers de la capçalera comarcal, per accedir a llocs de connexió amb aquestes línies de transport.

Finalment, en paral·lel a aquest decret d’ajudes directes, la Conselleria de Política Territorial ja està treballant en un projecte de licitació de transport a la demanda per al conjunt de la Comunitat Valenciana, per tal de dotar-ne un servei propi de transport a la demanda que doni cobertura als residents en zones en risc de despoblament.