Home Alcoi Finalitza l’estudi per a fonamentar el IV Pla de Drogodependències i Conductes...

Finalitza l’estudi per a fonamentar el IV Pla de Drogodependències i Conductes Addictives a Alcoi

364
0
SHARE

Les consultes per a conéixer la situació real de la ciutat per a així extraure conclusions i dissenyar les actuacions més encertades i precises s’han ampliat en aquesta ocasió al màxim, amb l’objectiu d’aconseguir al nombre més gran d’associacions, col·lectius i particulars.

La Unitat de Prevenció Comunitària de Conductes Addictives (UPCCA) d’Alcoi ha conclòs la fase de recopilació de dades necessàries per a elaborar un diagnòstic de la situació real d’Alcoi, que ajude a redactar i desenvolupar el IV Pla de Drogodependències i Altres Conductes Addictives 2022-2025.

Segons subratlla la Regidora de Polítiques Inclusives, Igualtat i Infància i Adolescència, Aranza de Gràcia, “el volem que és que aquest pla siga més complet, més elaborat, més treballat, perquè comptem amb tota la població d’Alcoi per a poder elaborar i per a poder combatre la drogodependència i les conductes addictives”.

Per eixe motiu, una de les principals novetats és que la fase de consultes prèvia d’elaboració del pla s’ha ampliat al màxim, amb un important esforç per a arribar al nombre més gran de col·lectius i de particulars possible.

La Unitat de Prevenció Comunitària de Conductes Addictives d’Alcoi treballa des de fa mesos en el desenvolupament d’aquest pla, amb l’objectiu d’establir noves línies d’intervenció i directrius que orienten l’actuació municipal perquè les polítiques, accions i activitats que s’impulsen a tots els nivells incidisquen i contribuïsquen a reduir els problemes relacionats amb la drogodependència i altres conductes addictives a la ciutat.

Després de finalitzar aquesta fase d’estudi, l’equip redactor ha previst una jornada de presentació el pròxim 16 de setembre en l’Àgora, en la qual vol compartir les principals conclusions extretes i el mapa de problemes detectats. La sessió participativa està dirigida a totes i tots els agents sanitaris, socials, educatius, polítics i de seguretat, així com a la ciutadania alcoiana en general.

Resum d’activitats

La realització d’aquest pla és una de les accions dutes a terme per la UPCCA durant el present any en un dels seus àmbits d’actuació: l’administratiu-divulgatiu, en el qual s’inclouen les enquestes dutes a terme entre la població adulta i l’estudiantil.

A part, la UPCCA ha desenvolupat la seua activitat en altres tres àmbits. El primer és el familiar o individual, amb serveis com el d’informació, orientació i atenció, així com amb programes com el de prevenció per a menors consumidors. També s’han dut a terme activitats formatives per a famílies, com l’escola de Mares i Pares ‘Emotius’ o els cursos en línia.

En l’àmbit comunitari, s’han organitzat diferents campanyes com la del Dia Mundial sense Tabac; el Dia Mundial contra l’ús il·lícit i indegut de drogues o la campanya estival ‘Aquest estiu toca’.

Finalment, l’àmbit escolar és un dels quals més activitat ha registrat, amb un ampli programa de tallers i programes. Entre ells, els d’Explorant el cervell’, ¡Problemàtica de l’abús d’alcohol i testimoniatge’, ‘Conceptes inicials prevenció conductes addictives’, ‘Oportunitats i amenaces de les Noves Tecnologies’, els tallers ‘Cervell i addiccions’; el taller de formació ‘Cibertutors-Ús correcte de les TICS’; o el taller ‘Problemàtica de la ludopatia i de les persones afectades per aquest trastorn’.

Respecte als programes duts a terme en l’àmbit educatiu, destaquen els de ‘Salut en Curs’, ‘Prev-tec’, ‘Pasa la Vida: les dues cares del consum’, ‘Construeix el teu món’, ‘Preventic’, ‘Contes per a conversar’, el programa ‘Emotius’ o el programa ‘Eraser’ de la Fundació d’Ajuda contra la Drogadicció (FAD).