Home Castalla Generalitat activa el procés per a augmentar la protecció de les serres...

Generalitat activa el procés per a augmentar la protecció de les serres de la Foia de Castalla i el riu Verd

574
0
SHARE

Les comarques de la muntanya alacantina suposen el pulmó verd de la província d’Alacant. Una bona part del territori de l’Alcoià, El Comtat és massa forestal, i una bona part d’ella està protegida degut a que s’integra en algun dels dos parcs naturals de la zona: la Font Roja i la Serra Mariola. Tant aquestes superfícies com les seues zones d’esmortiment formen part de la xarxa de protecció natural europea Natura 2000. Una figura que les atorga protecció i que va impedir, entre altres, la creació d’un parc tecnològic industrial a la zona de La Canal d’Alcoi.

Ara, la Generalitat Valenciana vol afegir més localitzacions naturals de les comarques a aquesta xarxa. Serà mitjançant la seua declaració com a Zones d’Especial Conservació (ZEC), una de les figures de protecció del Medi Ambient contemplades per la llei. La proposta del Consell afecta a les serres de la Foia de Castalla, especialment a les que envolten la zona del Maigmó, als termes municipals tant de Castalla com de Tibi.

El factor que ha impulsat a la Conselleria de Medi Ambient a impulsar aquest projecte de protecció de l’entorn natural és precisament l’elevat valor mediambiental d’aquestes zones. Ara mateix, totes elles estan catalogades com a Llocs d’Interès Comunitari (LIC), una figura de protecció més lleugera. La mesura també afecta al paratge que envolta el riu Verd des d’Onil al Campello. Tots aquests paratges compten amb fauna i flora d’elevat valor que es vol protegir mitjançant la seua inclusió com a ZEC.

El projecte del decret per a aquestes àrees naturals de l’interior alacantí es troba ara mateix en període d’exposició pública fins principis del mes d’abril. El projecte també inclou altres paratges naturals com el Cabeço d’Or, la Llacuna i la Serra de Salines, Los Cabecicos de Villena o l’Arenal de l’Almrzó de Petrer.