Home Alcoià Generalitat demana precaució i respecte a la natura per a impedir incendis...

Generalitat demana precaució i respecte a la natura per a impedir incendis forestals durant l’estiu

323
0
SHARE

El President de la Generalitat, Ximo Puig, ha apel·lat a la responsabilitat de la ciutadania per prevenir incendis forestals i ha animat a gaudir dels boscos amb el “màxim respecte a el patrimoni natural” en aquest estiu de la “recuperació emocional”. El mandatari s’ha pronunciat així durant la seva intervenció en l’acte de presentació de el Pla Estratègic contra Incendis ‘Stop a el foc’ 2021, en el també han participat les conselleres de Justícia, Interior i Administració Pública, Gabriela Bravo, i d’Agricultura, Desenvolupament Rural, Emergència climàtica i Transició Ecològica, Mireia Mollà.

“Cal ser més prudents que mai”, perquè és la “recepta” per preservar els espais naturals de foc, una “constant” en les passades dècades “agreujada ara pel canvi climàtic”, ha assenyalat Ximo Puig, que considera els mitjans de comunicació com “aliats” fonamentals per combatre amb èxit l’amenaça d’incendis. “Estem en condicions de tenir un estiu diferent al del any passat”, però hi ha que actuar amb ‘trellat’ i fer causa comuna “contra els incendis, ha continuat el president, per a qui és possible vèncer el foc, aquest vell enemic”, a través de l’actitud personal de cadascun i el compromís dels qui tenim una acció més directa”.

“Aquest estiu de la recuperació emocional ha de passar també per l’estima cap als boscos i espais naturals”, ha afegit. El màxim responsable del Consell s’ha mostrat més partidari d’impulsar “una acció a l’ofensiva”, basada en una “política activa en defensa de les masses forestals”. “Tenim un patrimoni natural d’una riquesa extraordinària que hem de conservar”, ha assenyalat Puig, que ha recordat que paratges com el Parc Natural del Montgó “posseeixen més espècies de flora i fauna que tota Dinamarca”.

Per la seva banda, la Consellera de Justícia, Interior i Administració Pública, Gabriela Bravo, ha incidit també en què el paper dels mitjans de comunicació “és essencial per conscienciar la ciutadania sobre els riscos de foc”. Celeritat, professionalitat i eficàcia” Bravo també ha subratllat que la Generalitat està preparada “per actuar amb celeritat, professionalitat i eficàcia” davant de qualsevol amenaça.

“Si ara mateix es produeix un conat d’incendi, l’Agència Valenciana de Seguretat i Resposta a les Emergències podria mobilitzar immediatament un dispositiu de 432 persones, repartit entre 56 unitats de bombers i bomberes de la Generalitat, 45 autobombes, 9 helicòpters, 7 avions de càrrega en terra i 2 amfibis “, ha dit. Per això, ha recordat que “davant de qualsevol indici de foc s’ha de trucar a l’112 i no pensar que algú ho haurà fet ja, perquè aquest avís posarà en marxa, si cal, tot el dispositiu integrat per homes i dones que actuaran amb rapidesa en qualsevol punt”.

“Aquesta campanya s’ha dissenyat per sensibilitzar la societat que cal mantenir una conducta activa contra el risc i que passa per extremar les precaucions, seguir en tot moment les indicacions i recomanacions dels poders públics i, en definitiva, ser conscients que el foc és una amenaça capaç de destruir coses per a les que, de vegades, no hi ha ni recanvi ni remei”, ha indicat també.

A més, Bravo, ha subratllat que tant el desplegament d’efectius com la seva coordinació és possible gràcies a un pressupost de 89 milions d’euros, que suposa un augment de l’10 per cent respecte a l’any passat, tot i que el nombre d’incendis ha encadenat dos estius consecutius de descenso.

Increment de la dotació per a prevenció

Por la seva banda, la consellera d’Agricultura, Desenvolupament Rural, Emergència Climàtica i Transició Ecològica, Mireia Mollà, ha assenyalat que el servei de prevenció d’incendis comptarà amb un pressupost de 15 milions d’euros, una dotació que creix en un 77 % respecte l’any 2015. Mollà ha destacat la feina essencial de les més de 740 persones que realitzen treballs de vigilància preventiva, així com la perspectiva integral de la ‘Estratègia Mosaic’ de prevenció de incendis.

Este instrument marc de planificació, gestió, innovació i prevenció activa ha motivat, tal com ha detallat, una inversió superior als 10 milions d’euros en noves infraestructures, adequació de pistes forestals, nous projectes de gestió, ajudes al voluntariat ambiental i l’acceleració dels plans locals de prevenció de incendis forestals, amb l’aprovació de 110 en el primer semestre d’aquest any.

“La prevenció és l’eina fonamental contra els grans incendis i un pilar elemental sobre el qual hem de construir un futur i una transició ecològica responsable”, ha subratllat la consellera, que ha fet una crida a la prudència i la protecció dels ecosistemes forestals valencians, “que emmagatzemen 69 milions de tones de CO2 i capturen més de 3 milions a l’any”.

La directora general de Promoció Institucional, Fernanda Escribano, ha explicat que la campanya ‘Stop al Foc’ pretén convidar a la “reflexió a la ciutadania, i es fa visible en aquesta edició amb una imatge gràfica que inclou tres grans paratges, com són el Penyagolosa, el Garbí i el Montgó, tres imatges icòniques de el patrimoni natural que contrasten amb imatges d’incendis reals per mostrar el que podria succeir davant un simple descuit o una imprudència.