Home Alcoià Generalitat destina 1,6M€ a finançar els treballs inclosos en els Plans Locals...

Generalitat destina 1,6M€ a finançar els treballs inclosos en els Plans Locals de Prevenció d’Incendis de cada localitat

257
0
SHARE
Terrenys forestals afectats per l'incendi d'aquest estiu a la Vall d'Ebo.

La Conselleria de Transició Ecològica de la Generalitat Valenciana ha concedit un total d’1,6 milions d’euros a ajudes destinades a l’execució de Plans Locals de Prevenció d’Incendis Forestals (PLPIF) a 83 municipis de la Comunitat Valenciana. Aquesta subvenció ajuda els ajuntaments, amb PLPIF aprovat, a posar en marxa les actuacions i infraestructures previstes a les seves eines de planificació. Fons que s’uneixen als que paulatinament també destinen altres administracions.

El director general de Prevenció d’Incendis Forestals, Diego Marín, ha destacat l’esforç dels tècnics i els serveis administratius per accelerar el procediment de concessió d’aquestes ajudes. Així mateix, ha anunciat la creació del Fons Estratègic Municipal en Prevenció d’Incendis i Gestió Forestal per a l’any 2023 per tal de dotar de pressupost suficient els ajuntaments per realitzar aquestes actuacions d’execució dels plans locals de prevenció d’incendis forestals, “com resposta a l’emergència climàtica”.

Actuacions subvencionables

Les actuacions subvencionables s’emmarquen en l’obertura de noves àrees tallafocs o zones discontínues, tractaments de la vegetació juntament amb vials com bandes de seguretat o faixes auxiliars, la creació de zones segures en llocs d’alta afluència de persones o d’ús públic i condicionament i creació d’àrees o punts estratègics de gestió (PEG).

El manteniment, mitjançant conreu de camps de cultiu o el desbrossament i recuperació de feixes en desús agrícola eventual -sempre que no supose un canvi de l’ús forestal ni un canvi de cultiu d’acord amb la normativa ambiental-, són també objecte d’aquestes ajudes, així com el manteniment, la reparació i la millora de pistes forestals. Així mateix, es finança l’adaptació i la millora de dipòsits d’aigua i la instal·lació d’equips hidràulics per a l’extinció d’incendis forestals, a més de la redacció de memòries i documents tècnics necessaris per tramitar els expedients.

El director general de Prevenció d’Incendis Forestals ha posat en relleu “l’impuls de la Conselleria per facilitar als municipis la redacció dels seus plans locals de prevenció i per agilitzar-ne l’aprovació”. Actualment, hi ha 406 ajuntaments amb el pla local de prevenció d’incendis aprovat i s’espera tancar l’any 2022 amb almenys el 90% del total.