Home Alcoià Generalitat preveu la construcció de 2.600 habitatges de protecció pública amb el...

Generalitat preveu la construcció de 2.600 habitatges de protecció pública amb el Pla ‘Viu’ a la província d’Alacant

128
0
SHARE
Representants de Generalitat, les diputacions provincials i l'FVMP després de la presentació del Pla 'Viu'.

La Generalitat Valenciana ha presentat el Pla ‘Viu’, una iniciativa que preveu la construcció de fins a 10.000 habitatges de protecció pública a tota la Comunitat en el lapse de temps 2024/2026. El finançament per executar aquest pla provindrà de totes les administracions implicades, inclouent Fons Europeus. El Consell espera que el pla genere un moviment econòmic a la regió del 2% del PIB, i vaticina la creació de 74.000 llocs de treball amb una inversió total superior als 7.300M€.

El Pla ‘Viu’ es cimenta sobre la col·laboració públic-privada, degut a que la construcció d’habitatges es durà a terme sobre sòl públic però per empreses privades. Un fet que no requerirà de requalificacions de terrenys. De fet, Generalitat ha instat als ajuntaments de més de 10.000 habitants a cedir parcel·les de la seua titularitat per a executar aquests projectes.

Eixos del pla

Aquesta iniciativa del Consell orbita en torn a 3 eixos. El primer fa referència a la legislació, activant normes que permeten dur a terme la construcció d’immobles gestionats des de l’administració sobre terrenys de la seua propietat. El segon es la col·laboració entre administracions a tenor dels resultats de l’estudi sobre titularitat del sòl que obra en poder del Govern de Carlos Mazón. En el cas de la província d’Alacant, l’estudi situa en 2.600 el nombre d’habitatges que es podrien construir, amb una reserva cara al futur que ascendiria als 4.000 habitatges a construir sobre solars titularitat de l’Entitat Valenciana de Sòl i Habitatge (EVHA).

El tercer pilar del pla fa referència a la col·laboració públic-privada. Les constructores optarien a construir els immobles que acollirien els habitatges de lloguer assequible sobre sòl públic. També s’obri la possibilitat d’executar permutes d’immobles de la iniciativa privada cap a Generalitat per a destinar-los a finalitats socials. El que es desconeix pel moment és de quina manera es controlarà el preu dels habitatges que construisquen i gestionen empreses privades.

Col·laboració públic-privada

El Consell preveu executar aquest pla entre enguany i el 2027, la majoria d’ells (6.000) gràcies a permutes amb la iniciativa privada. Altres 1.100 seran finançats amb Fons Europeus i capital privat per a ser destinats a lloguer assequible, a més dels 600 habitatges ja edificats que seran rehabilitats gràcies als mateixos fons. Per últim, el pla preveu 1.100 habitatges més a construir per la iniciativa privada a canvi d’obra sobre solars públics.

La Diputació d’Alacant ha fet una valoració molt positiva de Pla ‘Viu’ llançat per la Generalitat. Ambdues administracions han criticat la tasca dels Governs del Botànic en matèria d’habitatge, acusant-los de fer més gran la desigualtat en l’accés a un habitatge digne. Accedir a aquest és un dels drets que consagra la Constitució.