Home Alcoi Generalitat reconeix a Alcoi com a municipi turístic de rellevància amb qualificació...

Generalitat reconeix a Alcoi com a municipi turístic de rellevància amb qualificació d’excel·lent

0
SHARE
Porta Principal de l'Oficina de Turisme d'Alcoi.

La Presidència de la Generalitat ha atorgat el reconeixement de la condició de municipi turístic de rellevància de la Comunitat Valenciana a Alcoi. Tot després de l’estudi de la documentació i de conformitat amb amb el que es disposa en l’article 19 del Decret 5/2020, de 10 de gener, del Consell, de regulació de l’estatut del municipi turístic, en el qual s’estableixen tres nivells de municipi: el de singularitat, rellevància i excel·lència.

Amb la llei 15/2008 del 7 de juny de la Generalitat de Turisme, Oci i Hospitalitat es regula la nova condició de municipi turístic a través del decret anteriorment esmentat. Els municipis disposaven fins al 31/12/2022 per a justificar una sèrie de criteris, a manera de filtre d’entrada i d’obligacions a complir.

Entre els criteris, s’estableixen uns mínims de caràcter quantitatiu que afecten l’oferta, demanda i economia turística del municipi, com ara la població turística, el nombre de places d’allotjament turístic i de segona residència, i l’existència de recursos turístics de primer ordre. Si no es compleixen els criteris, no es consideren les obligacions.

Entre les obligacions que tenen, caràcter qualitatiu, es valora la sostenibilitat, la intel·ligència, la cooperació administrativa i la governança. D’aquesta manera s’acredita el subministrament d’informació turística veraç i completa, disposar d’un pla turístic que contemple, entre altres, mesures de sostenibilitat i millora en la prestació dels serveis, havent de tindre definit un programa de qualificació dels recursos humans vinculats al sector turístic i afins.

Quant als criteris es considera l’excel·lència, quan la població turística mínima del municipi sol·licitant aconseguisca superar les 10.000 persones. En quant a les places d’allotjament turístic i de segona residència, s’han d’acreditar almenys 1.000 places d’allotjament turístic reglat o 500 places d’allotjament turístic reglat i un nombre de places d’habitatges secundaris que sumades aconseguisquen almenys 1.500. En el cas d’Alcoi tots els criteris responen a la classificació de municipi excel·lent.

Accés a més finançament en turisme

Amb aquesta nova classificació s’atorga el dret d’accedir a vies de finançament específiques per a compensar l’esforç financer, motivat per l’activitat turística, tant en la prestació de serveis com en la inversió en infraestructures, que seran modulades en funció de la categoria de municipi turístic.

Els municipis turístics tindran una consideració específica en el Fons de Cooperació Municipal Incondicionat de la Comunitat Valenciana. Aquest ens regula el Fons de Cooperació Municipal dels Municipis i Entitats Locals Menors de la Comunitat Valenciana.

“És un reconeixement a l’esforç del sector turístic d’aquesta ciutat que s’ha consolidat amb una oferta ben diversa i cada vegada més professionalitzada, que no es conforma i es reinventa per seguir oferint la millor qualitat al visitant, però és també un reconeixement a la política seguida per la regidoria on hem entés des del primer moment que el turisme és un recurs beneficiós”, ha destacat la Regidora de Turisme, Lorena Zamorano.