Home Alcoi Generalitat s’alinea amb l’Ajuntament d’Alcoi i no recorrerà la sentència que atura...

Generalitat s’alinea amb l’Ajuntament d’Alcoi i no recorrerà la sentència que atura Alcoinnova

578
0
SHARE

La Conselleria d’Habitatge ha decidit no recórrer la sentència que anul·la el projecte per a instal·lar indústria a la zona de La Canal, que linda amb el parc natural de la Font Roja. L’ens autonòmic assoleix així la tesi de l’Ajuntament d’Alcoi i els ecologistes de la ciutat davant la contundent sentència del TSJCV que atura Alcoinnova, al temps que insta a l’empresa a buscar ubicacions alternatives amb el nou PGOU alcoià.

La figura d’Actuació Territorial Estratègica o ATE va ser creada en l’anterior legislatura pel govern popular d’Alberto Fabra amb l’objectiu de accelerar la posada en marxa de projectes estratègics que milloraren l’estat de l’economia valenciana durant els darrers anys de la crisi econòmica. Fins a 5 sen van programar a tota la regió, de les quals, a hores d’ara, només una continua activa: la del nou estadi del València C.F. a la capital. Entre eixes 5 es troba Alcoinnova, el projecte per a instal·lar un parc tecnològic i industrial que ha sigut aturat per una sentència del TSJCV.

El procés judicial encara no està tancat, i cap recurs per part tant de la Generalitat Valenciana, que va llançar la iniciativa amb l’anterior govern; com de la pròpia empresa afectada: La Española. Mentre que l’agroalimentària alcoiana encara no s’ha pronunciat sobre el cas, sí ho ha fet el Consell, que assoleix la sentència i s’alinea així amb l’Ajuntament d’Alcoi, que des del principi ha defensat ubicacions alternatives per al nou polígon. Un fet que podria suposar l’aturada definitiva de l’ATE que pretén ubicar indústria la zona d’esmortiment de la Font Roja.

A hores d’ara, el projecte només podria reviure si La Española recorre la sentència i el recurs prospera, tot i que es presenta complicat degut a la contundència de la sentència. Segons els magistrats, Alcoinnova va ser aprovat sense els pertinents informes d’impacte mediambiental sobre una superfície inclosa en la Xarxa Natura 2000, la major figura comunitària de  protecció per al medi ambient. A més, el pla de trasllat de La Española a terrenys de la seua propietat inclou la reclassificació de 239.000 m2 de sòl en plena Zona d’Especial Protecció per a les Aus i sobre el principal aqüífer que nodreix d’aigua a Alcoi.

A més, la Conselleria d’Habitatge emplaça a l’empresa alcoiana precursora del projecte a buscar alternatives, com les que el Consistori inclourà en el futur PGOU en el que treballa, tot i que La Española ja ha assegurat que només es traslladarà a La Canal.