Home Alcoi Guanyar denúncia la segregació educativa a Alcoi al assolir els centres públics...

Guanyar denúncia la segregació educativa a Alcoi al assolir els centres públics més del 60% de les matriculacions de migrants i nouvinguts

0
SHARE
Gràfic de la matriculació per centres a la ciutat d'Alcoi fet públic per Guanyar.

A Alcoi els centres públics -4 en Primària i 3 de Secundària- concentren el 37% de les matrícules ordinàries mentre que els centres concertats -9 de Primària i Secundària- assumixen el 63% de la matriculació dins de termini. En canvi, la matriculació fora de termini s’acumula als centres educatius públics, que assumixen el 61% dels alumnes nouvinguts en contrast als centres concertats que sols assumixen un 39% de la matrícula sobrevinguda.

Des de la plataforma ciutadana Guanyar -en paraules de la seua regidora Mari Carmen Paredes- asseguren que “és competència de l’Ajuntament la gestió de les matriculacions d’alumnes nouvinguts i que estes es concentren als centres públics no fa més que agreujar tant la situació dels centres públics com la de l’alumnat nouvingut que necessita més recursos per a la seua total integració”.

Menys alumnes, menys finançament

En aquest sentit, els recursos de professorat que es destinen des de Conselleria als diferents centres educatius públics es mesuren a principi de curs en base a la matrícula ordinària, així que “els centres educatius públics no tenen els suficients recursos per atendre les necessitats de l’alumnat nouvingut, a més de pujar la ràtio de les seues aules” ha assenyalat Paredes.

“De fet, hi ha centres educatius concertats que pràcticament no acullen alumnes al llarg del curs escolar, en comparació amb la resta, com és el cas de La Salle o Santa Anna. Estes designacions es duen a terme des de la Regidoria d’Educació, llavors és el Govern d’Alcoi qui està fomentant aquesta desigualtat de recursos i segregació de l’alumnat nouvingut”, ha puntualitzat Paredes.

Més centres concertats que la mitjana

“La situació de l’educació pública d’Alcoi ja és de base segregadora a causa del desequilibri entre la quantitat de centres concertats davant els centres públics”, resa el comunicat de premsa remès des de Guanyar.

A més, segons la Federació d’AMPES de l’escola pública el 82% dels col·legis concertats del País Valencià cobren quotes il·legals a les famílies i que, per tant, “acumulen un percentatge molt més baix d’alumnat de renda baixa i d’origen migrant que no pot fer front a estes quotes que atempten contra la gratuïtat de l’educació. Així que ens trobem amb una discriminació de l’alumnat per dos bandes”.

“En primer lloc, la concertada amb les seues quotes il·legals separa l’alumnat pel seu poder adquisitiu i, en segon lloc, el govern també a l’enviar quasi tot l’alumnat nouvingut a la pública on no hi ha suficients recursos per a atendre’ls com cal, ja que han de fer front a les noves incorporacions amb els recursos que destina la conselleria en setembre” ha argumentat Paredes.

Dades restants

Per a extraure una fotografia 100% real de les dades de matriculacions entre escola pública i concertada a Alcoi seria necessari comptar també amb les dades de vacants i ratios per aula de cada centre. Dades que no són públiques i que, per tant, no faciliten l’extracció de totes les conclusions.