Home Alcoi Inaugurada la XX Setmana de la Ciència al Campus d’Alcoi de la...

Inaugurada la XX Setmana de la Ciència al Campus d’Alcoi de la UPV activa fins el proper 25 de novembre

0
SHARE
Avelino Corma durant la xerrada inaugural de la Setmana de la Ciència.

La sala d’actes de l’IVAM CADA Alcoi ha acollit la inauguració de la XX Setmana de la Ciència del Campus d’Alcoi de la Universitat Politècnica de València (UPV). Després de la inauguració presidida per José E. Capilla, Rector de la UPV, ha impartit la seua conferència Avelino Corma, investigador distingit de la Universitat Politècnica de València des de 1990 desenvolupa la seua labor científica en l’Institut de Tecnologia Química ITQ. El títol de la conferència ha sigut ‘La química verda: un aliat per a la sostenibilitat i seguretat del planeta’.

La Setmana de la Ciència continua fins al dissabte 25 de novembre amb diferents conferències i activitats. L’etiqueta oficial de l’esdeveniment és #SCAlcoi23. Les inscripcions són totalment gratuïtes en la web oficial semanaciencia.alcoy.upv.es

En la inauguració, el director del Campus d’Alcoi de la UPV, Pau Bernabeu, ha indicat que “és un honor per a aquest campus difondre la ciència”. Sobre la Setmana de la Ciència indica que “és un dels millors aparadors que té el campus i un valor afegit a la docència que s’imparteix”. També ha agraït l’ajuda que s’aporta des de Rectorat.

En representació de la ciutat d’Alcoi, l’Alcalde, Antonio Francés, ha recordat que “eixa aliança establida entre Alcoi i la UPV ha sigut extraordinària per a la ciutat” i està segur que “donarà els seus fruits i garantirà el futur de la nostra ciutat i el nostre territori”. Per part del rector de la UPV, José E. Capilla, ha agraït a l’organització el fer possible una nova edició de la Setmana de la Ciència. Capilla també ha reconegut “l’aposta del Campus d’Alcoi per una col·laboració permanent amb l’empresa i la societat”.

La Setmana de la Ciència compta amb la col·laboració de la Càtedra ‘Alcoi Ciutat del Coneixement’, signada amb l’Ajuntament d’Alcoi; l’Obra Social Caixa Ontinyent i Multiscan Technologies.

Conferència inaugural

Avelino Corma Canós és investigador distingit de la UPV des de 1990 desenvolupa la seua labor científica en l’Institut de Tecnologia Química ITQ (CSIC/UPV), centre d’investigació mixt creat en 1990 per la Universitat Politècnica de València (UPV) i el Consell Superior d’Investigacions Científiques (CSIC). Premi Príncep d’Astúries d’Investigació Científica i Tècnica (2014), Premi Santiago Grisolía 2022, acaba a rebre el premi a l’Inventor Europeu 2023. Els seus descobriments sobre catalitzadors s’utilitzen en nombroses indústries, com l’energètica, la farmacèutica i la cosmètica. Compta amb 319 patents i 1160 publicacions científiques.

Nascut a Moncofa (Castelló) en 1951, Avelino Corma és investigador distingit de la UPV i fundador de l’Institut de Tecnologia Química (ITQ, CSIC – Universitat Politècnica de València). Expert reconegut internacionalment en catalitzadors sòlids àcids i bifuncionales aplicats al refinament del petroli, petroquímica i processos químics, especialment en la síntesi i aplicació de zeolites.

Ha publicat una mica més de 1.200 articles en revistes internacionals i ha escrit tres llibres. A més, és autor de 200 patents d’invenció, de les quals una mica més de vint tenen aplicació i s’utilitzen actualment en processos industrials.

En el seu extens currículum, entre els seus nombrosos reconeixements, destaquen el Premi Príncipe d’Astúries d’Investigació Científica i Tècnica, el Premi en Noves Tecnologies Jaume I, el Premi de l’Amistat del Govern Xinés, el Premi Spiers Memorial de la Royal Society of Chemistry, la Gran Medalla de l’Acadèmia Francesa de Ciències, el Rhodia Pierre-Gilles de Gennes Prize or Science and Industry, l’Eni Award, el Royal Society of Chemistry Centenary Prize, l’A. V. Humbold Research Award, el G.A. Somorjai Award de la American Chemical Society, el Premi Nacional de Ciència i Tecnologia de Mèxic, la Medalla d’Or de la Reial Societat Espanyola de Química i el Premi Heinz Heinemann de la International Association of Catalysis Societies.

A més, Corma és membre de la Reial Acadèmia d’Enginyeria d’Espanya, l’Acadèmia Europea, la Reial Acadèmia de Ciències Exactes, Físiques i Naturals d’Espanya, la National Academy of Engineering (els Estats Units), la Royal Society (el Regne Unit) i va ingressar en 2021 com a acadèmic d’honor de la Reial Acadèmia de Medicina de la Comunitat Valenciana. Corma és doctor honoris causa en 16 universitats de tot el món.

En la seua conferència, Corma ha abordat el paper fonamental de la química en el desenvolupament econòmic i social. Es ressalta la necessitat imperant d’avançar cap a una química sostenible mitjançant l’aprofitament de la ciència i la tecnologia, amb un enfocament especial en l’actual transició energètica. Aquest esforç s’orienta cap als àmbits crítics de sostenibilitat, energia, aigua, alimentació i salut. Cal esmentar que en el mercat global es troben disponibles al voltant de 350.000 productes químics. Encara que la química és essencial per a l’existència de la vida tal com la coneixem, és crucial no excedir els límits de la seua utilització, ja que això podria posar en risc la viabilitat del nostre sistema terrestre. Els científics estan apostant per la química verda, una filosofia que promou l’adopció de processos més respectuosos amb el medi ambient.