Home Alcoi Investigadors del Campus d’Alcoi de la UPV estudien la forma de reduir...

Investigadors del Campus d’Alcoi de la UPV estudien la forma de reduir la quantitat de microplàstics en els mars

0
SHARE
Microplàstics com els que es troben en tots els mars i oceans del planeta.

Els grups d’investigació GESEP i IUITM del Campus d’Alcoi de la Universitat Politècnica de València (UPV) han participat recentment en l’Erasmus Maris Days, celebrat en el Oceanogràfic de València. Un fòrum d’investigadors i educadors procedents de tota Europa que van exposar les seues investigacions al voltant de la contaminació de microplàstics en mars i oceans.

El Grup d’Electrocatálisis, Síntesi Electroquímica i Caracterització de Polímers (GESEP), liderat pel catedràtic Francisco Cases; i l’Institut Universitari d’Investigació de Tecnologia de Materials (IUITM), dirigit pel catedràtic Juan López Martínez, han aportat solucions reals i aplicables per a aconseguir destruir i caracteritzar els microplàstics que provoquen greus conseqüències i efectes negatius en la flora i la fauna de mitjans fluvials i marins.

El projecte del IUITM consisteix en la recol·lecció de microplàstics en platges verges i en platges turístiques i la seua posterior caracterització a través de tècniques tèrmiques, cromatogràfiques i espectroscòpiques, mentre que l’aportació del GESEP aconsegueix degradar o destruir electroquímicament eixos microplàstics abans que s’aboquen a la mar.

Recol·lecció i caracterització

Els investigadors Juan López Martínez, María Dolores Samper, Emilio Rayón i Harrison de la Rosa Ramírez, membres de la comunitat universitària del Campus d’Alcoi de la UPV, en col·laboració també amb el grup EOMAR de la Universitat de Las Palmas de Gran Canaria, són els que han executat les tasques de recol·lecció dels microplàstics a les platges verges de La Graciosa, Las Canteras i La Palma, a les Canàries. I també a les platges turístiques del Campello (Alacant) i la de Juan Dolio, a la República Dominicana.

Després de la recol·lecció, es procedeix a la caracterització dels residus utilitzant tècniques tèrmiques, cromatogràfiques i espectroscòpiques que permeten als investigadors analitzar la degradació de la superfície de les mostres, a més de determinar el tipus de plàstic.

De l’exploració es dedueix que a les platges turístiques, com la del Campello, s’identifiquen perfectament fragments de microplàstics provinents de productes fabricats amb aquests material, i que es localitzen en les zones en les quals accedeixen les màquines netejadores de l’arena com és el cas de les àrees recreatives infantils, precisament la zona a la qual accedeixen les persones més sensibles i exposades als microplàstics.

Quant a les platges considerades com a verges, el tipus de residu del plàstic que es localitza són microplàstics en forma de pèl·let (material pre-industrial) i fragments de diversos productes post-consum.

Destrucció dels microplàstics

El grup d’investigació GESEP també ha aportat valor afegit científic i aplicabilitat real a les conferències presentades en el congrés Erasmus Maris, en demostrar la possibilitat de destruir usant com a únic reactiu els electrons, i en origen -on es produeixen els residus-, els microplàstics.

L’equip dirigit per Francisco Cases i integrat pels investigadors Javier Molina Port, José Antonio Bonastre i Rubén Rodrigo, ha aconseguit degradar o eliminar plàstics de grandària micromètrica o nanométrico, gràcies a l’oxidació electroquímica. El procés aconsegueix, a les 24 hores de l’oxidació, eliminar entre el 40 i el 50% dels microplàstics. I una vegada finalitzat eixe procés, s’arriba al 80%.

La particularitat principal d’aquesta fita és que els residus s’eliminen en origen, on es genera l’abocament i sempre abans que arribe a la mar o a l’oceà.

Erasmus Maris

L’Erasmus Maris és un esdeveniment organitzat pel Consell Europeu i la Generalitat Valenciana i coordinat per la fundació Ayam Sailing Europe ASE, que té com a objectiu proporcionar un marc per al disseny i l’execució d’estudis científics en tota la Unió Europea co-creats per investigadors i professors en l’àmbit de la preservació del medi marí.

L’Oceanográfic de València va acollir aquesta sessió dedicada als microplàstics els dies 26 i 27 d’octubre reunint científics d’Alemanya, Noruega, Bèlgica, Països Baixos i Espanya.