Home Alcoi La catedràtica Llúcia Martín i l’actor Xavi Mira llegiran el manifest i...

La catedràtica Llúcia Martín i l’actor Xavi Mira llegiran el manifest i presentaran la Gala del 9 d’Octubre a Alcoi

988
0
SHARE

El manifest del 9 d’Octubre del 2020 a Alcoi ja té autora: serà la catedràtica de literatura catalana medieval de la Universitat d’Alacant (UA) i presidenta de la Comissió de Lletres i Literatura del Consell de Cultura, l’alcoiana Llúcia Martín. Un altre dels protagonistes de la jornada serà l’actor de cinema, teatre i televisió, Xavi Mira, que presentarà i conduirà un acte que comptarà amb restricció d’aforament i les mesures de seguretat pertinents, però que seguirà comptant amb els seus elements distintius: el concert de música, aquest any, de la mà de la Corporació Musical Primitiva; l’entrega de premis individual i col·lectiu amb els herois i heroïnes de la pandèmia i l’arqueòleg José María Segura com a guardonats; i el manifest reivindicatiu de la llengua i cultura pròpia dels valencians.

L’acte del 9 d’Octubre tornarà al Calderón el dia de la festivitat dels valencians amb el seu caràcter cultural i reivindicatiu  en  un any atípic, el 2020. Aquesta edició comptarà amb les mesures que comporta l’actual situació sanitària pel que l’aforament serà molt més limitat i es realitzarà, com és habitual, per invitació. També s’està ultimant l’edició de la Fira del Llibre i les seues activitats associades.

El del 2020 serà un manifest que reivindicarà el que som i el que volem ser com a poble, signat per Llúcia Martín. Martín és catedràtica de la Universitat d’Alacant en literatura medieval, i especialista en la tradició animalística. Gran coneixedora també de l’obra d’Ausiàs March, també ha participat en altres línies de recerca com la lexicografia catalana medieval i la informàtica i la Filologia. Va ser directora de la Biblioteca Virtual Joan Lluís Vives entre 2002 i 2012 i és membre de diferents associacions nacionals i internacionals. Actualment, és presidenta d’una de les cinc comissions que formen el Consell de Cultura a Alcoi, presidint la dedicada a les lletres i la literatura.

Per la seua banda, el presentador i conductor, Xavi Mira compta amb una llarga trajectòria al món de la interpretació, tant en el cine, la televisió com el teatre. Ha participat en diverses sèries, molt reconegudes per al gran públic, com ‘Física y Química’ o ‘Doctor Mateo’ amb el personatge de Mario d’Antena 3,  ‘Madres. Amor y vida‘ d’Amazon Prime, que ara està també en antena en Telecinco, amb el personatge de Julio. I altres sèries de TV3 com ‘Jet Lag’ o ’39+1′ o en l’actual ficció de TVE “Servir i Proteger”, entre moltes altres. Mira també ha realitzat diferents projectes de cinema i teatre, i recentment ha encapçalat el projecte Cultura Km0 a la ciutat per ajudar al sector cultural local a través de la compra en comerços d’Alcoi.

Raül Llopis, Regidor de Cultura de la ciutat, ha destacat la trajectòria dels protagonistes d’aquest acte anual amb una important rellevància cultural a la ciutat: “Un any més, ha sigut difícil decidir qui serà la persona que escriurà el nostre manifest. Tenim la sort de comptar a Alcoi, amb una gran quantitat d’alcoianes i alcoians que destaquen al món cultural: escriptors, poetes, professors, historiadors, comunicadors, estudiosos, actors, periodistes, músics o artistes i sempre ens resulta difícil decidir-ne només un. No obstant això, l’autora d’enguany té mèrits i trajectòria suficient per a ser la lletra i la veu del nostre manifest. Catedràtica de literatura catalana medieval, escriptora, persona compromesa amb la cultura, sempre participativa, forma part del Consell de Cultura de la ciutat presidint la nostra comissió de lletres i literatura. Amb ella, un actor molt reconegut més enllà de les nostres muntanyes  Xavi Mira, que amb la seua professionalitat segur que donarà qualitat i ritme a aquest acte que reconeix la nostra cultura, única i irrepetible, la que ens fa ser com som, i de la que estem profundament orgullosos”.