Home Benillup La CHX no consolidarà el talús que amenaça amb enfonsar Benillup en...

La CHX no consolidarà el talús que amenaça amb enfonsar Benillup en el barranc de Caraita

0
SHARE

Benillup està cada vegada més prop d’enfonsar-se dins del barranc de Caraita. És el que afirmen els veïns d’una localitat que veu com cada vegada que plou, les seues llars estan més prop de caure en terra. La Confederació Hidrogràfica del Xúquer (CHX), organisme competent en la consolidació de barrancs, s’ha inhibit en el cas, afirmant que la localitat del Comtat no es troba al domini hidràulic del barranc. Extrem que lamenten els veïns, que reivindiquen solucions per a la població abans de que siga massa tard.

Fa més d’una dècada que una de les poblacions menys habitades de la muntanya alacantina té seriosos problemes d’estabilitat al seu casc urbà. És Benillup, una localitat de poc menys de 100 habitants ubicada al Comtat i sobre la vessant d’un dels múltiples barrancs que recorren la muntanyosa orografia de la zona. El sòl és de tipus argilós, pel que la consistència no és precisament un dels punts forts de la base del poble. Tant és així que, cada vegada que es produeixen precipitacions amb una mínima entitat, els veïns veuen com el barranc s’apropa cada vegada més al poble.

El cas ha cridat l’atenció de diferents polítics valencians, que han traslladat la problemàtica de Benillup a la Confederació Hidrogràfica del Xúquer. És l’organisme que regula i gestiona rius i barrancs a l’interior alacantí. Però l’ens, a través del Govern central, ha traslladat a les Corts Valencianes preguntada per Compromís que no té cap responsabilitat en quant a l’estabilitat de la població. Segons confederació, el casc urbà s’ubica damunt d’una muntanya i no sobre el límit del barranc. Un límit que els veïns cada vegada veuen més prop de les seues llars.

Les apel·lacions des de la població del Comtat a les administracions i la confederació es basen en la urgència de consolidar el talús del barranc de Caraita. Sobre ell s’ubica el casc urbà d’una localitat que, segons la CHX, no ocupa part del domini hidràulic del barranc. Per tant, considera que no és de la seua competència actuar per a evitar la cada vegada més amenaçant fallida del casc urbà dins del barranc de Caraita. Els veïns, mentre tant, veuen temerosos com cada episodi de pluges apropa la seua localitat cap a l’abisme. Per això, demanen a les administracions un pla que permeta salvar Benillup abans de que siga tard.

L’apel·lació dels veïns arribarà al Govern central de la mà del senador per Compromís Carles Mulet.