Home Cocentaina La Conselleria de Turisme declara les Festes de Moros i Cristians de...

La Conselleria de Turisme declara les Festes de Moros i Cristians de Cocentaina com a d’Interès Turístic Autonòmic

396
0
SHARE
Pla del Palau Comtal en un acte fester.

Les Festes de Moros i Cristians de Cocentaina estan d’enhorabona. La Conselleria de Turisme de la Generalitat Valenciana ha concedit aquest dilluns 18 de desembre la declaració de Festes d’Interès Turístic Autonòmic, una fita capital en la història de les festes en honor a Sant Hipòlit que celebra cada any la localitat del Comtat.

No obstant això, al juliol, poc després que el nou govern contestà iniciara el seu camí, la Regidoria de Festes i els tècnics municipals es van trobar amb la denegació de la declaració d’Interès Turístic Nacional per part del Ministeri de Turisme perquè les Festes de Moros i Cristians havien de ser declarades prèviament d’Interès Turístic Autonòmic.

Així les coses, al setembre, Javi Sansalvador, Regidor de Festes, va decidir reprendre els tràmits i iniciar la gestió amb la finalitat d’obtenir la Declaració d’Interès Turístic Autonòmic per part de la Conselleria d’Innovació, Indústria, Comerç i Turisme.

Història de la declaració

Ja al 1986, quan les competències de Turisme encara eren nacionals, el Ministeri va emetre un dictamen en què declarava els Moros i Cristians com a Festes d’Interès Turístic. Una declaració que va quedar en no res quan les competències en turisme van ser cedides a les comunitats autònomes i es va iniciar la regulació normativa de les distincions de festivitats tant en l’àmbit estatal com autonòmic.

Segons Sansalvador, “aquesta declaració és fruit de l’èxit col·lectiu de tot el poble de Cocentaina. A més a més, vull agrair el treball incansable de l’Arxiu Fester, de la Junta de Festes, dels caps de Filà i de tot el món fester per contribuir a fer que la festa contestana s’engrandisca any rere any”.

Jordi Pla, Alcalde de Cocentaina, ha assegurat que “aquesta declaració és el resultat del gran treball que, des de la Regidoria de Festes, s’està duent a terme per tal de reivindicar les nostres festes i col·locar-les en el lloc que mereixen. L’Ajuntament de Cocentaina continuarà treballant de valent perquè les nostres festes lluïsquen més que mai”.