Home Alcoi La construcció de 30 habitatges socials al carrer Donya Amàlia d’Alcoi, deserta...

La construcció de 30 habitatges socials al carrer Donya Amàlia d’Alcoi, deserta a l’espera de cooperatives

947
0
SHARE

Alcoi no veurà construïdes, a curt termini, les 30 llars socials que volia ubicar al carrer Donya Amàlia. L’acció era una de les apostes municipals i de Generalitat per a oferir habitatge a persones amb recursos limitats. No obstant, i a pesar de la cessió de terrenys duta a terme pel Consell, cap cooperativa sense ànim de lucre s’ha presentat al concurs, que ha quedat desert. Un fet que ha causat malestar entre l’oposició, que acusa al govern alcoià de vendre fum al més desafavorits.

Vora una dècada de la passada crisi econòmica ha deixat a moltes famílies de l’Alcoià, El Comtat i la Foia de Castalla molt lluny d’haver eixit d’ella. Bona part d’elles encara tenen dificultats, tant per a inserir-se laboralment com per a dur a terme una vida digna. Aquestes persones, moltes de les quals es troben en risc d’exclusió social o són víctimes de situacions caòtiques, necessiten de mesures socials per a poder eixir de la seua situació. Per això, l’Ajuntament d’Alcoi van anunciar l’any passat la creació de 30 habitatges socials amb una gestió pionera a la ciutat.

Persones amb rendes baixes, majors de 60 anys o menors de 35 o bé víctimes de violència de gènere són les destinatàries d’aquestes llars. Però cap d’elles en rebrà una, al menys pel moment. Tot degut a que el procés que pretenia construir aquestes llars a un solar de 667 m2 al carrer Donya Amàlia ha quedat desert. L’Entitat Valenciana d’Habitatge i Sòl va cedir aquesta superfície a cooperatives sense ànim de lucre per a construir els habitatges. Però cap d’elles ha optat per construir a aquest solar alcoià, cosa que ha provocat les crítiques de l’oposició PSPV a l’Ajuntament.

Aquesta iniciativa, ara deserta però amb la possibilitat de rebre ofertes oberta indefinidament, forma part d’un pla de la Generalitat per a abastir d’habitatges socials a persones que no poden accedir-ne a un en condicions normals. Són les pròpies cooperatives les que tenen la possibilitat de construir sobre el solar que se’ls cedeix, així com d’ubicar equipaments comuns en funció del que decidisquen els seus socis. La posada en marxa d’aquestes iniciatives és una de les línies d’actuació municipals en quant a garantir l’accés a l’habitatge per a tots.

No obstant, el fracàs momentani d’aquesta iniciativa ha provocat que formacions com el PP hagen demanat als socialistes que no anuncien projectes que després no poden dur-se endavant. Els socialistes, per la seua banda, apunten cap a contactes futurs a l’hora d’activar aquesta experiència pionera, i que té un bon funcionament als països nòrdics i els Estats Units.

L’Ajuntament d’Alcoi ja va llançar una iniciativa en aquest sentit per a oferir lloguers assequibles als joves, de les que només se n’han adjudicat 4 dels 14 habitatges oferits, segons els populars.