El Museu Arqueològic Provincial (MARQ) posarà en marxa, un any més, el programa d’excavacions arqueològiques en huit enclavaments de la província d’Alacant. La campanya, que ha estat aprovada per la Diputació d’Alacant, començarà el 28 de juny al Tossal de Manises i compta amb un pressupost de 130.000 euros per al desenvolupament de treballs de recerca.
L’objectiu és contribuir a l’increment i preservació del ric patrimoni històric i cultural de la província. La vicepresidenta i diputada de Cultura, Julia Parra, ha assenyalat que “per segon any consecutiu i seguint a les indicacions de les autoritats per la situació de pandèmia, el pla d’excavacions del MARQ té previst un protocol d’actuació per al desenvolupament de l’activitat arqueològica que consta, entre altres mesures, de la reducció de el nombre de voluntaris per complir els aforaments i distàncies i la disposició d’equips i eines d’ús individual”.
La diputada ha destacat que, amb l’aplicació d’aquestes mesures, el passat exercici no s’ha produït cap incidencia. Por la seva banda, el director del MARQ, Manuel Olcina, ha detallat que el programa d’excavacions “forma part de l’activitat investigadora de l’museu que està orientada a el desenvolupament de projectes punters que permeten conèixer novetats importants per al coneixement de les antigues civilitzacions del nostre passat, des de la prehistòria fins a la Baixa Edat Mitjana i tant en els jaciments terrestres com a subaquàtics”.
Aquesta activitat es divulga posteriorment en els àmbits científics i a tota la societat mitjançant publicacions divulgatives, conferències o exposicions per contribuir a l’enriquiment cultural.
Excavacions a la Cova de l’Or de Beniarrés
A mitjans d’agost començaran les tasques en aquest paratge del Comtat amb Consuelo Roca de Togores i Jorge Soler a al front. Durant dues setmanes, quatre voluntaris emprendran les tasques d’excavació en una zona de la sala principal i en l’esquerda de l’àrea de l’entrada amb l’objectiu de documentar, amb metodologia més actual, els nivells d’utilització com a santuari neolític, així com corroborar la seva utilització com a lloc funerari, avaluant la cronologia dels enterraments.