Home Alcoi La creació de l’empresa pública d’aigua a Alcoi es retarda a 2021...

La creació de l’empresa pública d’aigua a Alcoi es retarda a 2021 i enfronta a govern i oposició

877
0
SHARE

La crisi del coronavirus i el pla financer en que es troba immers l’Ajuntament d’Alcoi impedeixen la creació de l’empresa pública de gestió de l’aigua a la ciutat. Serà, previsiblement, en 2021 quan ocórrega. És una de les condicions del suport que Podem va donar al PSPV per a aprovar els pressupostos d’enguany. Ara, la formació morada demanarà al plenari la creació d’un òrgan que comence a treballar en les condicions que regiran la nova empresa municipal cara al proper any. S’estima que, amb aquest tipus de gestió, podran haver suculents estalvis per a les arques municipals.

Enguany és l’any en que a la ciutat d’Alcoi caducava un dels principals contractes de subministraments bàsics adjudicats per l’Ajuntament des de fa anys. L’aigua que brolla de les aixetes de la ciutat dels ponts està gestionada per una empresa, però la ciutadania porta anys organitzada en una plataforma que lluita per aconseguir que aquest servei siga prestat de forma pública. Aquest col·lectiu afirma haver constatat que gestionar de forma municipal aquest bé reporta suculents estalvis per a les arques municipals, pel que reivindiquen la seua implantació a Alcoi.

Es tracta d’una de les principals reivindicacions de la Plataforma per la Gestió Pública de l’Aigua a la capital de l’Alcoià. El col·lectiu, així com diverses formacions polítiques amb representació al plenari, veien en la fi del contracte del servei enguany l’oportunitat per a retornar la seua gestió a l’Ajuntament. Però la pandèmia de coronavirus pareix haver trastocat també aquesta possibilitat, i de fet l’equip de govern del PSPV preveu demanar l’ampliació de la concessió fins a 2021. Així ho afirmen tant Podem com Guanyar.

La creació de l’empresa pública de gestió de l’aigua és una de les condicions que Podem va posar durant la negociació per a aprovar els pressupostos municipals per a 2020, i que fou acceptada. No obstant, la pròrroga de la contracta, que podria venir seguida d’altres ja en 2021, pot dilatar aquesta aposta municipal. Ara bé, des de les dos formacions d’esquerres plantejaran al plenari la creació d’una mesa de negociació que comence a treballar en el document que haurà de regir l’empresa pública. Tot entre crítiques tant de la formació morada com de la plataforma ciutadana pel que qualifiquen com poca concreció del govern local respecte a aquest projecte. Les dos consideren que allargar la contracta suposa més despesa per a les arques alcoianes per la prestació d’aquest servei de forma privatitzada.

L’objectiu de la proposta de mesa de treball és avançar en les condicions que regiran la futura empresa. Tot després de que el pla financer al que està sotmès l’Ajuntament d’Alcoi impedisca la creació de l’empresa pública de l’aigua enguany. L’objectiu de la petició de crear un òrgan que treballe per a crear l’empresa municipal és poder activar-la i recuperar el servei amb estalvi per als alcoians ja en 2021.

Per a diferents plataformes i sindicats, el de l’aigua no és l’únic servei amb el que Alcoi perd diners de tots els seus ciutadans. La passada setmana, el sindicat CGT va denunciar sobrecostos en el servei de transport urbà. El debat a la ciutat respecte a aquest servei és el mateix que pel de l’aigua.