Home Destacats La cremà de la Falla de Sant Jaume prolonga una tradició ja...

La cremà de la Falla de Sant Jaume prolonga una tradició ja ben consolidada a la vila d’Onil

0
SHARE

A l’any 2016, una de les principals festivitats valencianes com són les Falles –en aquest cas les de València- van ser declarades Patrimoni Immaterial de la Humanitat. Anys abans, a principis de segle, la persistència de dos artistes fallers residents a Onil va permetre encetar una tradició que ja forma part del calendari festiu de la població. És la coneguda com a ‘Falla de Sant Jaume’, carrer on es planta i es crema sempre a prop de la festivitat del sant. Una tradició que ja s’ha fet un lloc al cor dels colivencs, que han gaudit tant del monument com de la seua cremà.

Ha sigut aquest passat cap de setmana quan la Colla Colivenca Falla de Sant Jaume ha dut a terme una completa programació que ha portat la diversió a aquesta zona del Casc Antic de la vila de les nines. Ja divendres s’ha plantat el monument, que enguany ha rebut el nom de ‘Nit d’Ànimes’ en honor a la coneguda festa mexicana, barrejada amb la tradició valenciana. Una temàtica que ha marcat l’aspecte d’una falla que cada any atrau a més colivencs i visitants, tant a l’hora de contemplar-la com d’assistir a la posterior festa de la cremà, en la que s’implica tot el barri.

Foc, banyà i germanor

Enguany, la Falla de Sant Jaume ha comptat amb l’aportació dels menuts que estan cursant escoles d’estiu a la població. Un fet que l’ha fet més especial encara, ja que bona part d’ells han gaudit de la fi de festa entre el foc de la falla i l’aigua que llancen els Bombers amb la tradicional ‘banyà’. Abans, hi ha hagut temps per a menjars de germanor, berbenes i ofrenes al sant que han ocupat tot el cap de setmana a Onil.

En torn a una trentena de persones són les encarregades d’organitzar el que ja és un dels esdeveniments de l’estiu a la localitat.