Home Alcoià La Diputació d’Alacant injectarà en 2023 més de 160,8 milions d’euros extraordinaris...

La Diputació d’Alacant injectarà en 2023 més de 160,8 milions d’euros extraordinaris en ajudes a municipis

0
SHARE
Carlos Mazón, President de la Diputació d'Alacant.
Carlos Mazón, President de la Diputació d'Alacant.

La Diputació d’Alacant injectarà el 2023 més de 160,8 milions d’euros extraordinaris als municipis de la província per combatre la crisi econòmica, energètica i social, reforçant les ajudes adreçades a autònoms i pimes, col·lectius vulnerables i ajuntaments. Aquesta partida, que se sufragarà amb romanents i és la més alta a la història de la institució, s’incorporarà els primers mesos de l’any i completarà les inversions recollides al pressupost ordinari, que puja a 283,7 milions d’euros.

Així ho han anunciat el president de la institució, Carlos Mazón, i el diputat d’Infraestructures, Javier Gutiérrez, aquest matí durant la presentació de la proposta d’actuacions que es finançaran amb aquest fons extraordinari. “Aquesta inversió extraordinària sumada al pressupost ordinari, ens portarà a mobilitzar el 2023 més de 444,5 milions d’euros”, ha destacat Mazón, que assegura que “redoblarem els esforços i impulsar partides estratègiques per ajudar a qui ho necessite”.

Mazón ha ressaltat, a més, que els romanents incorporaran gran part de les propostes presentades pels grups de l’oposició durant la negociació del pressupost i ha precisat que les iniciatives del Grup Socialista representen dotze milions d’euros i les de Compromís 10,4 milions d’euros del total. “Aquest equip de govern ha recollit gran part de les propostes de l´oposició perquè les idees bones poden venir de qualsevol”, ha indicat Mazón.

Partides extraordinàries

Les inversions extraordinàries de 160,8 milions d’euros, que es podran mobilitzar a partir del primer trimestre de l’any, permetran, per una banda, reforçar les diferents línies d’ajuts destinats a autònoms, pimes, micropimes i professionals per fer front a la crisi econòmica i energètica, que passaran dels 18 milions d’euros aquest any a un total de 40 milions d’euros el 2023. En aquest apartat, s’hi inclou una partida de 10 milions per col·laborar en el pagament del lloguer dels locals de negocis.

D’altra banda, els estalvis de la Diputació possibiliten que s’incrementen en 15 milions d’euros les subvencions a ajuntaments per a prestacions socials extraordinàries, davant dels 9 milions d’aquest any, intentant combatre la pobresa energètica i ajudar les famílies més vulnerables a superar dificultats derivades de la inflació i l’alça dels preus. Mazón també ha avançat que es reeditarà el Bo Consum amb una base de 20 milions d’euros per seguir recolzant el comerç de proximitat i abaratir la cistella de la compra.

Gràcies a aquest ambiciós programa inversor, es preveu, així mateix, reforçar el Pla +prop, que passarà de 30 a 43,5 milions d’euros, un 45% més, tal com ve recollit a l’acord aconseguit per l’equip de Govern i Compromís. Així mateix, i en el marc del pacte aconseguint amb la Conselleria d’Igualtat i Polítiques Inclusives es tornarà a dotar el Pla d’Infraestructures Socials, el 2023, amb 5.900.000 euros.

Els romanents també permetran incrementar en 23,4 milions d’euros les diferents convocatòries de subvencions per a diferents iniciatives llançades des de diferents departaments, com Cicle Hídric, Carreteres, Medi Ambient, Esports, Cultura, Arquitectura o Igualtat i Serveis Socials. Les negociacions entre l’equip de govern i l’oposició de cara a l’elaboració dels pressupostos del 2023 han permés, així mateix, incorporar-hi altres partides.

Plan +Cerca.

El portaveu de Ciutadans, Javier Gutiérrez, ha incidit en la importància de l’augment de la quantitat destinada a l’àrea d’Infraestructures i Assistència a municipis “que assolirà el pròxim any 43,5 milions i mig d’euros per dur a terme el Pla Més a prop més ambiciós i més ben dotat d’aquesta legislatura”. Segons ha confirmat el diputat, “la gran majoria dels 141 municipis i les 3 entitats menors de la província d’on més rebran recursos i ajudes serà ara de la Diputació d´Alacant” i incrimina que l’alternativa autonòmica comptava només amb una inversió de 13,5 milions per als pobles més petits.

Els 43 milions es repartiran entre tots els municipis alacantins amb un model flexible amb criteris de consens, transparència i equitat que s’està millorant, amb la introducció de nous conceptes per accedir a les subvencions i la possibilitat de destinar els fons a inversió en infraestructures o despesa corrent, donant llibertat d’elecció a cada ajuntament. Des que va començar Más Cerca el 2020, aquest pla ha repartit més de 118 milions d’euros. Els dos darrers plans han permés el desenvolupament de prop de 800 actuacions, 200 operacions destinades a despesa corrent i gairebé 600 inversions en infraestructures.