Home Alcoi Els Moros i Cristians d’Alcoi coneixeran a la primera Alferes femenina de...

Els Moros i Cristians d’Alcoi coneixeran a la primera Alferes femenina de la història en 2025

0
SHARE

La ciutat d’Alcoi celebra des de fa segles les Festes de Moros i Cristians més conegudes de tot el món. Tant és així que estan declarades com d’Interès Turístic Internacional i com a Bé Cultural Immaterial. Cada any atrauen a milers de visitants durant la Trilogia a una ciutat en la que gràcies als festejos es generen més de 25M€ en volum de negoci. No obstant, fins fa no massa anys, els actes festers excloïen a les dones, llavors considerades com a meres espectadores. Cosa que va començar a canviar fa escasament una dècada de la mà de la pressió social.

Una de les grans barreres fou l’acceptació de les dones com a festeres de ple dret en una Festa tradicionalment reservada als homes. La Filà Marrakesch fou la primera en permetre que una esquadra composada únicament per dones desfilara representant-la a la Diana. Foren aclamades pel públic a la Plaça d’Espanya com a pioneres de la integració femenina als Moros i Cristians més famosos del món. D’ací endavant va començar a créixer el nombre de dones en les 28 filaes alcoianes, que encapçalen els dos capitans i els dos alferes, un per d’ells per cada bàndol.

Nova fita històric

Ara, la presencia femenina a la Festa gran d’Alcoi trenca altra de les barreres històriques que han limitat la participació de la dona en els actes. Serà gràcies, de nou, a la Filà Marrakesch, que ha aprovat el nomenament de la que serà la primera Alferes mora de la història dels Moros i Cristians alcoians per al 2025.

És Ana Gisbert, integrant de l’esquadra femenina d’una filà que ja va obrir camí a les dones en la Diana, i posteriorment també en la Glòria. Aquesta possibilitat està contemplada en el reglament de l’Associació de Sant Jordi, que estableix que els càrrecs han d’identificar-se amb el personatge històric al que representen. No obstant, no hi ha proves de que durant la Reconquesta existiren els càrrecs d’Alferes. Cosa que sí ocorre amb els Capitans, representats per dos homes: Jaume I i Al-Azrac. Així, la jove Marrakesch, previsiblement, obrirà un nou capítol en la història de la integració femenina en els festejos alcoians en l’any 2025.