Home Alcoià La fi de la temporada del joguet lastra la creació d’ocupació al...

La fi de la temporada del joguet lastra la creació d’ocupació al desembre en l’interior alacantí

511
0
SHARE

L’interior alacantí ha tancat el 2019 amb una pujada en la xifra d’aturats de 58 persones. La immensa majoria d’elles han sigut acomiadades després de tancar la temporada del joguet cara al Nadal. Ibi encapçala la destrucció d’ocupació amb 103 aturats més, mentre en el costat contrari s’ubica Alcoi, que ha creat 54 llocs de treball. Per als sindicats, es tracta de factors estructurals i de campanya productiva que s’afegeixen a les actuacions fraudulentes a l’hora de contractar i acomiadar de determinades empreses.

Si la segon meitat de l’any sol ser una bona temporada per a la creació d’ocupació, la recta final de l’any sol suposar el contrari a les comarques de l’Alcoià, El Comtat i la Foia de Castalla. Allò més curiós és que totes dos realitats, una bona i altra roina, responen habitualment als moviments del mateix sector productiu: el jogueter. Després de l’estiu, les fàbriques contracten personal per a abastir la campanya del Nadal, però al desembre, eixa campanya ja està tancada, pel que els contractes duts a terme en els mesos anteriors arriben a la seua fi.

Aquest fet ha desembocat en creixement del 0,5% en la taxa d’atur de les comarques de la muntanya alacantina. A hores d’ara i ja tancat el 2019, les poblacions de l’Alcoià, El Comtat i la Foia de Castalla sumen 10.811 aturats a les llistes del Labora, 58 més que en el mes de novembre. La immensa majoria d’elles, més de 6.700, són dones, pel que continua confirmant-se la desigualtat de gènere existent al mercat laboral de la zona. Les localitats on la indústria joguetera té més importància són les que han registrat les pitjors dades en quant a destrucció d’ocupació. Així, Ibi encapçala aquesta llista amb 103 aturats més que al novembre, seguida per Onil amb 53 més i Castalla amb 13.

Però també hi han indicadors positius en quant a la creació d’ocupació durant desembre. Per exemple, a Alcoi s’han creat 54 llocs de treball, molts d’ells ocupats per dones. Tibi, amb 9 desocupats menys, o Muro amb 7 són altres de les poblacions de la muntanya alacantina que han creat ocupació per a tancar el 2019. Crida especialment l’atenció el cas de Benillup, on no es registra cap veí en situació d’atur.

Per als sindicats, les dades de l’atur referents al mes de desembre expliquen una doble realitat: creix l’atur pel fi de la campanya joguetera, però no massa degut a les contractacions per la campanya comercial del Nadal. Lamenten que les contractacions són, en la seua majoria, temporals i amb salaris baixos. Un fet que redunda en una cada vegada menor cobertura social per als aturats. A més, les centrals sindicals detecten que moltes empreses acomiaden a treballadors que duen a terme tasques fixes en la mercantil per a estalviar-se el pagament de les vacances. Per això, reivindiquen sancions que eviten aquestes actuacions fraudulentes per part dels empresaris.