Home Agricultura La Fira de la Biodiversitat Cultivada arriba per primera vegada al Comtat...

La Fira de la Biodiversitat Cultivada arriba per primera vegada al Comtat per a preservar llavors autòctones

295
0
SHARE
Els organitzadors de la fira junt al cartell que l'anuncia.

L’Ajuntament de Muro ha presentat aquest dijous 19 d’octubre la X Fira de la Biodiversitat Cultivada del País Valencià, que acollirà el municipi l’ultim cap de setmana d’octubre. La trobada té lloc cada any en una província diferent, per a donar abast a tot el territori. Es tracta d’un encontre on professionals i particulars posen en valor i promouen les varietats de cultius locals i autòctons. Compta amb un ampli programa d’activitats per als dies 27, 28 i 29 d’octubre, que es desenvoluparà tant a Muro com a la pedania de Turballos.

Juntament amb l’Associació ‘Llavors d’ací’ -dedicada a la promoció i la conservació de la biodiversitat agrària del País Valencià i impulsora de la Fira-, en l’organització d’aquest encontre es compta amb entitats del territori que acull l’encontre. Aquestes són qui millor coneixen la problemàtica i els projectes que s’estan desenvolupant per a defensar les varietats locals.

L’Alcalde de Muro, Vicent Molina, ha explicat que “al programa d’activitats organitzat per aquesta X edició de la Fira hi ha activitats per a tota la família i públic”. Des de xerrades informatives, taules redones, intercanvi de llavors, mostra de varietats locals, projeccions audiovisuals, tallers, activitats musicals i menjars populars. El primer edil ha assenyalat que és la primera vegada se celebra aquest encontre al Comtat.

Programació

La Fira començarà el divendres 27 d’octubre, per la vesprada, en l’edifici la ‘Casa de Ferro’ de Muro, amb la projecció del documental ‘Nugant cordes’ sobre les virtuts de fomentar l’agroecologia. Posteriorment, es realitzarà una taula d’experiències agroecològiques per donar a conèixer la problemàtica actual del sistema agroalimentari.  La jornada acabarà amb un sopar de ‘sobaquillo’.

El dissabte 28, a les 9.30 hores, es farà la presentació de la Fira i després es llegirà un manifest de polítiques públiques en favor dels horts escolars, explicant la importància de la seua presència en els col·legis. La jornada es completarà amb una taula redona de projectes de cooperació, directes des de Llatinoamèrica, on aprendre com és la seua situació i el seu treball en la defensa de la biodiversitat.

Per la vesprada, hi haurà nova taula redona per parlar de les macrorenovables i l’agricultura tradicional, un taller de planters per a famílies amb materials reciclats i plantació d’una llavor autòctona, juntament amb la projecció del documental ‘De Quijotes y semillas’, entre altres.

El diumenge 29 al matí es farà un mercat de la terra en la plaça de Turballos amb música en directe, en el que participaran totes les associacions implicades en la defensa del territori. Es podrà gaudir d’un tast d’oli a l’almàssera i provar vins, pans, formatges i altres productes.

Potenciar les llavors autòctones

El mercat es completarà amb un taller d’extracció i conservació de llavors tradicionals i posteriorment un intercanvi de llavors entre les diferents associacions i persones interessades. Per clausurar la Fira en Turballos es farà un dinar popular al que es pot participar prèvia reserva.

Per part de l’associació ‘Llavors d’ací’ i com organitzador de la Fira, Javier Ferri, ha valorat “la importància de defendre les nostres llavors i tota la cultura associada a elles, que poc a poc s’ha anat perdent”. Així, ha assenyalat que volen “conscienciar a la gent del perquè de la defensa de les nostres llavors, encoratjar als més joves i tornar l’esperança a la gent major de que podem recuperar-ho”. Per acabar, ha volgut convidar a tots i totes “a col·laborar i a acostar-se per a conéixer-nos”.

La tècnic de Medi Ambient de l’Ajuntament de Muro, Carla Reig, ha animat a la gent a “vindre a aprendre més sobre agricultura ecològica, quan la tenim tan a prop, però que alhora és una gran desconeguda i cal apreciar-la com es mereix” i ha destacat la presència en la Fira de Pep Roselló, enginyer tècnic agrícola i llicenciat en Ciències Ambientals.