Home Alcoià La Foia de Castalla lidera la pluviometria durant els darrers 6 mesos...

La Foia de Castalla lidera la pluviometria durant els darrers 6 mesos a la muntanya, que està per davall de la mitjana habitual

905
0
SHARE
Mapa de la pluviometria registrada durant els darrers 6 mesos a la Comunitat Valenciana confeccionat per Avamet.

Una de les principals conseqüències del canvi climàtic que venen contrastant des de fa anys els experts és una canvi notable en la pluviometria. Les quantitats de pluja que es recullen a cada indret poden no variar massa respecte al que és habitual, però el que sí ha canviat és la forma en que es produeixen. La regularitat en les precipitacions és ara molt diferent a com ho era fa uns anys, inclús a l’interior alacantí, caracteritzat per un clima mediterrani de transició al continental que inclou aquesta característica.

Les localitats de l’Alcoià, El Comtat i la Foia de Castalla reben una mitjana superior als 300 l/m2 cada any, que sòl augmentar quasi al doble en el cas de les poblacions del Comtat. Ens com l’Associació Valenciana de Meteorologia (Avamet) mesuren contínuament les precipitacions amb estacions validades. Aquestes han mostrat les dades dels darrers 6 mesos, des d’octubre de 2023 fins l’actualitat, a tota la regió.

Dades que estableixen que la sub comarca de la Foia de Castalla, i específicament les poblacions de Castalla i Onil, són les que més quantitat de precipitacions han rebut en el darrer mig any amb 131 i 114 l/m2 respectivament. Totes dos, juntament amb Banyeres, són les úniques que han superat els 100 l/m2 des d’octubre de l’any passat a tota la província d’Alacant. Són xifres que es troben relativament prop de la mitjana, però que trauen a la llum una situació preocupant a la muntanya alacantina.

Les pluges esquiven el Comtat

Per norma general, les poblacions del Comtat són les més humides a l’interior alacantí, però els darrers 6 mesos han modificat eixe patró, al menys pel moment. No obstant, el darrer mig any pluviomètric mostra quantitats que van des dels poc més de 50 als 90 l/m2, invertint així la tendència habitual de les precipitacions a la zona. Per posar un exemple, Millena, Gorga o Balones han resgistrat pluges inferiors als 60 l/m2 en eixe lapse de temps.

Aquest fet té conseqüències per a la biodiversitat i les reserves hídriques de la muntanya, tot i que aquestes estan garantides degut als episodis de pluges dels darrers anys. La quantitat de pluja caiguda a la muntanya alacantina és molt superior a la de la resta de localitats alacantina, tot i les de la franja costera de la Comunitat Valenciana. Només interior nord de Castelló i l’interior de la província de València hna registrat més pluges que les dos localitats de la Foia en els darrers 6 mesos.