Home Alcoià La Generalitat forma a més de 500 funcionaris d’ajuntaments i mancomunitats en...

La Generalitat forma a més de 500 funcionaris d’ajuntaments i mancomunitats en ciberseguretat

0
SHARE
El Conseller Arcadi España visita les instal·lacions del DGTIC.

La Generalitat ja ha format més de 500 persones treballadores d’entitats locals -ajuntaments, mancomunitats, comarques i àrees metropolitanes- per prevenir ciberatacs i millorar la seguretat informàtica, a través de sessions, cursos i tallers on-line, en el marc del Pla de Xoc de Ciberseguretat impulsat des de la Conselleria d’Hisenda i Model Econòmic.

“La iniciativa està tenint una gran acollida ja que hi han participat ja 478 entitats locals, fet que suposa prop del 82% de les 584 existents. Aquesta xifra a més s’ampliarà ja que es continuaran desenvolupant accions fins a mitjans del mes de juliol”, ha anunciat el Conseller d’Hisenda i Model Econòmic, Arcadi España. “Aquest pla persegueix capacitar les persones empleades en entitats locals perquè quan rebin un ciberatac lʻimpacte en els serveis essencials sigui el mínim possible”, ha indicat el conseller.

Arcadi España ha explicat que les entitats locals s’han convertit en “objectius blans dels hackers. L’últim any s’han detectat i notificat fins a 4.861 incidents en aquestes organitzacions, de manera que el dubte avui dia no és si un ajuntament rebrà un ciberatac, sinó quan”, ha apuntat. “Per això des de la Generalitat -ha continuat el conseller-, volem que estiguin preparats i els estem facilitant una formació que els permetin integrar pràctiques segures, extremar la precaució i saber com reaccionar davant de qualsevol amenaça”.

“Totes les persones que treballen en una entitat local han de convertir-se en una part activa de la ciberseguretat de la seva organització. Per això hem dissenyat itineraris personalitzats atenent els diferents perfils professionals, des del més genèric al més tècnic, que s’adapten a les tasques que realitza cada col·lectiu al seu dia a dia”, ha explicat Arcadi España.

El conseller ha mantingut aquest dimarts una reunió de treball amb el secretari autonòmic d’Hisenda, Francesc Gamero, i el director general de Tecnologies de la Informació i la Comunicació, José Manuel Duarte, a les instal·lacions de la DGTIC, on ha pogut comprovar de primera mà la feina que es desenvolupa des d’aquest centre que gestiona les comunicacions de la Generalitat.

Model reconegut a nivell nacional

El Pla de Xoc de Ciberseguretat dissenyat per la Generalitat ha rebut el reconeixement del CCN-CERT (Centre Criptològic Nacional Computer Emergency Response Team), que és l’organisme espanyol encarregat de la ciberseguretat de l’administració pública, fins al punt d’haver estat seleccionat com a model d’excel·lència a implementar a la resta de comunitats autònomes.

A més, la iniciativa ha estat reconeguda per l’Associació Espanyola d’Usuaris de Telecomunicacions i de la Societat de la Informació (AUTELSI) amb el Premi AUTELSI 2022 a la millor iniciativa tecnològica al sector públic espanyol.

“El model de ciberseguretat impulsat per aquest Consell ha esdevingut referència en l’àmbit nacional. El 2016 l’ús de l’administració electrònica a la Generalitat era gairebé inexistent, ja que només el 15% dels tràmits es podien fer de forma telemàtica. Actualment tots els tràmits poden iniciar-se amb mitjans digitals ia més estem liderant iniciatives pioneres en matèria de ciberseguretat al conjunt país”, ha apuntat el conseller.