Home Alcoi La Glòria Infantil trenca altra barrera als Moros i Cristians d’Alcoi amb...

La Glòria Infantil trenca altra barrera als Moros i Cristians d’Alcoi amb la primera sergent mora de la Història

0
SHARE

Aquest passat diumenge, la ciutat d’Alcoi, i en concret la seua Festa, ha donat altre pas per a l’arribada dels Moros i Cristians més coneguts arréu del món. Ha sigut en altre matí assolejat per a celebrar la segona de les Glòries, actes previs a la presència als carrers d’Alcoi de les tropes de la creu i la mitja lluna. En aquest cas, ha sigut el torn del futur de la Festa gran de la ciutat amb els 28 glorierets i els dos sergents, un per cada bàndol.

A més, la Glòria Infantil alcoiana ha tombat altra de les barreres històriques en l’àmbit de la igualtat entre homes i dones. Tot a una ciutat que, tradicionalment, ha comptat amb uns Moros i Cristians representants quasi exclusivament per homes. Enguany, la sergent mora ha sigut, per primera vegada en els segles d’història de les Festes d’Alcoi, una xiqueta: Abril Albero.

Ella ha sigut la principal figura d’un matí en el que també ha participat en els festejos el Sant Jordiet, Nicolàs Martínez. Però no ha sigut l’única, ja que junt amb ella han participat en la Glòria Infantil altres 9 xiquetes, cinc pel bàndol cristià i 4 pel moro. Tot en un esdeveniment que quedarà per la Història dels Moros i Cristians d’Alcoi, cada vegada més concienciats de la igualtat entre sexes com a realitat social actual.

Els joves festers han recorregut els carrers cèntrics d’una ciutat que ja només pensa en els festejos. Ho han fet vitorejats per centenars de persones fins arribar a l’església de Sant Jordi, després del que s’ha disparat una mascletà com a fi de festa. I tot mentre pràcticament cada nit es duen a terme les conegudes ‘Entradetes’, en les que participen les 28 filaes alcoianes, i en especial aquelles que ostenten un càrrec.

Publicà de Muro

Alcoi no és l’única població de la muntanya alacantina que es troba immersa en els actes previs dels seus Moros i Cristians. També ocorre el mateix a la vila de Muro, on aquesta passat cap de setmana s’ha dut a terme la Publicà. Aquesta celebració també s’ha dut a terme aquest diumenge amb una elevada participació de públic i amb protagonisme per als publicadors de les 12 filaes mureres, però sobre tot per a l’Angelet, Maria Montelegrino.

La desfilada ha patit modificacions en el seu trajecte degut a la impossibilitat de passar per alguns carrers, de forma que ha començat a la Plaça del Matzem. Des d’allí, l’Angelet ha anat declamant el text amb el que Muro crida als seus Moros i Cristians. Encare resta la Publicà Infantil, per a la que els joves publicadors ultimen els darrers assajos.

Retreta cristiana i mant de la Mare de Déu a Onil

A la vila de les nines la celebració ha sigut doble en clau de Moros i Cristians aquest passat cap de setmana. Per una banda, en la vesprada del dissabte finalment s’ha pogut dur a terme la instal·lacions del mant de la Mare de Déu de la Salut a la coneguda com a Penya La Sima, que estava en risc per l’existència d’aus protegides a la roca. Per això, el mant s’ha desplaçat de la seua ubicació original, però ja presideix des de la serra els festejos.

Un moment de la instal·lació del mant de la Mare de Déu a Onil.

Ja de nit, les 3 comparses del bàndol cristià han celebrat la seua Retreta després de que les del bàndol moro ho feren fa 2 setmanes. Alegria i diversió protagonitzen aquesta desfilada informal amb la que els festers de la localitat s’apropen cap a unes Festes que comencen aquest proper cap de setmana amb la Nit de les Fogueres i el Dia de la Mare de Déu. El gros dels actes arribarà ja la setmana següent, entre els dies 27 d’abril i 1 de maig.

Membres de la capitania de la comparsa Biscaïns d’Onil.