Home Alcoi La ministra Morant visita Alcoi, on posa en valor la seua tradició...

La ministra Morant visita Alcoi, on posa en valor la seua tradició nadalenca i subratlla el paper que tindrà el nou AITEX

345
0
SHARE

La Ministra de Ciència i Tecnologia del Govern d’Espanya, Diana Morant, ha volgut conèixer de prop la tradició nadalenca de la ciutat d’Alcoi. Coneguda com la ‘Ciutat del Nadal’, la capital de l’Alcoià ha rebut la visita de la mandatària, que a més ha aprofitat per a conèixer de primera mà les noves intal·lacions de l’Institut Tecnològic del Tèxtil i la Cosmètica, AITEX. Allí ha mantingut també un encontre amb els empresaris del sector.

La ministra ha posat en valor l’alt valor cultural que aporta la tradició nadalenca alcoiana, fent especial referència del Betlem del Tirisiti, que ha pogut visitar en persona. Morant, natural de Gandia, ha subratllat la importància de mantenir les tradicions com a part de la idiosincràsia i la identitat del poble valencià, al temps que ha aprofitat per a criticat el fet de que el govern del PP i VOX a Oriola haja retallat les subvencions per al Premi de Poesia Miguel Hernàndez de la ciutat de la Vega baixa.

Per a finalitzar la jornada, Diana Morant, junt a membres de l’agrupació socialista alcoiana, ha gaudit en primera persona de la Burreta, una de les parts importants de la Trilogia Nadalenca alcoiana. Ha sigut en uns carrers plens de gom a gom de gent per a entregar les seues cartes per als Reis Mags al temps que escoltaven el primer bàndol de la història declamat per una Ambaixadora Reial.

Visita a AITEX

Morant també ha visitat a Alcoi la nova seu d’AITEX, centre de investigació, innovació i serveis tècnics avançats per als sectors tèxtil, hàbitat, indumentària, tèxtils tècnics, cosmètica, bellesa i altres sectors de aplicació. En concret, ha recorregut part dels laboratoris químic, de substàncies nocives, equips de protecció individual i laboratori físic mecànic, que actualment estan en funcionament, i ha conegut un dels assaigs de abrasió.

També ha visitat algunes de les dependències en construcció, per exemple, el laboratori de balística i les dues galeries de tir, que seran úniques a tota Espanya, on s’avaluaran i classificaran armilles i cascos antibala, així com vidres i blindatges per a protecció balística.

Entre el 2018 i el 2023 AITEX ha participat en 133 projectes d’I+D finançats pel CDTI amb un import de 6,1 milions d’euros. També lidera un projecte i participa com a soci en consorcis subvencionats per les ajudes Cervera per a centres tecnològics de la convocatòria de 2020. En total, el CDTI ha destinat 8,1 milions a aquestes vessants.

La Ministra de Ciència i Tecnologia durant la seua visita a la nova seu d’AITEX a Alcoi.