Home Alcoià La pólvora per als Moros i Cristians baixarà preu a 30 euros...

La pólvora per als Moros i Cristians baixarà preu a 30 euros i estarà garantida per contracte

0
SHARE

Al llarg de tot 2019, la pólvora, l’element fundacional de les Festes de Moros i Cristians, ha patit diferents entrebancs que han arribat a deixar sense aquest explosiu a diverses poblacions de l’interior alacantí durant els seus festejos. La manca de subministrament ha provocat un augment del preu d’aquest element, reduïnt el nombre de festers que participa en els alardos, quan no els ha cancel·lat.

Aquests problemes s’afegeixen als que ja de per sí comporta la ITC-26, que regula com ha de transportar-se i transvassar-se la pólvora per a ser utilitzada en els festejos. La normativa inclou cursos de formació a una zona que porta segles utilitzant aquest explosiu com a part de les seues manifestacions culturals i tradicionals. la ITC-26, activa des de 2017, ha provocat una mobilització generalitzada al món de la festa de Moros i Cristians.

Encapçalat per la Unió Nacional d’Ens Festers (UNDEF), el món de la Festa s’ha bolcat en reclamar al Ministeri d’Indústria facilitats per a mantenir les tradicions, de les que formen part més de 120.000 festers actius. Les negociacions, que s’han multiplicat durant els darrers mesos i en les que s’han recaptat suports per part del món de la política, pareixen donar ara els seus primers fruits.

Serà en forma d’una reducció en el preu de la pólvora, que tornarà al nivell dels 30 euros després d’una pujada del 50% prop de l’estiu. A més, tota localitat que contracte subministrament d’aquest explosiu signarà un contracte que garantirà el subministrament de l’explosiu per als festejos. L’incompliment del mateix pot tenir conseqüències, al menys econòmiques. Un fet que tranquilitza a poblacions com Muro o Biar, que han hagut de celebrar els seues festejos enguany sense dispars d’arcabusseria.

Aquesta informació és exclusiva de tvA i ha sigut facilitada per la pròpia Presidenta de la UNDEF. Per a ampliar dades es aconsellable visualitzar el programa Clar i Ras, que aquesta casa emet la nit del dimecres 13 de novembre i que està a l’abast de qualsevol persona al canal de Youtube d’aquesta, l’única televisió de l’Alcoià, El Comtat i la Foia de Castalla.