Home Alcoià La presentació al Centre Cultural de la Xina a Madrid enceta la...

La presentació al Centre Cultural de la Xina a Madrid enceta la mostra dels Guerrers de Xi’an al MARQ d’Alacant

277
0
SHARE
Representants de la Diputació d'Alacant i el govern xinés presenten l'exposició dels guerrers de Xi'an a Madrid.

El Museu Arqueològic d’Alacant (MARQ) acollirà a partir del 28 de març l’exposició internacional ‘El llegat de les dinasties Qin i Han‘, Xina. L‘Ambaixador de la Xina a Espanya, Wu Haitao, ha celebrat l’interès despertat per la mostra en la presentació oficial al Centre Cultural de la Xina a Madrid, juntament amb responsables de la Diputació d’Alacant.

El President de la Diputació d’Alacant, Carlos Mazón, s’ha mostrat orgullós que, després d’anys de treball intens dels equips del MARQ i dels Museus de Shaanxi i Xi’an, “per fi el descobriment més brillant de la història de l’arqueologia ve a la ciutat de la llum i al país del sol en un moment en què és necessari i molt esperat”. El president provincial ha remarcat, a més, el simbolisme de les darreres mostres del MARQ, “com ‘Gladiadores’ i ‘els Guerrers’, el públic alacantí ha lluitat molt per aquesta exposició i ara és el moment de treure-li tot el suc des del punt de vista cultural, turístic i econòmic”.

Per la seua banda, la titular de Cultura de la Diputació, Júlia Parra, ha confirmat que “el MARQ està preparant-se per ser el millor dels amfitrions gràcies al treball d’un ampli equip d’experts dirigits pels nostres arqueòlegs i els avance que la proposta museogràfica que acompanya la mostra és espectacular”. Segons ha reconegut Julia Parra, “poques institucions al món han tingut el privilegi d’acollir a les seves sales peces originals de l’impressionant exèrcit de terracota de Xi’an i això dóna la mesura del prestigi del que gaudeix el MARQ als més prestigiosos cercles culturals internacionals per la qualitat, seguretat i excel·lència”.

Commemoració de les relacions Espanya-Xina

L’Ambaixador de la Xina a Espanya ha posat de manifest l’interès especial d’aquesta proposta conjunta que posa en valor la història d’una de les civilitzacions més antigues i la relació de respecte i col·laboració sòlida establerta entre els dos països participants. Wu Haitao ha reconegut que “aquesta exposició és el projecte cultural bilateral més important dels darrers anys en coincidència amb el 50 Aniversari de l’Establiment de Relacions Diplomàtiques entre els nostres estats”, segellat el 9 de març de 1973.

L’exposició és comissariada pel professor i catedràtic de Ciència de l’Arqueologia de la Universitat de Cambridge, el doctor Marcos Martinón-Torres, autoritat mundial en la investigació sobre aquestes extraordinàries escultures de terracota, declarades Patrimoni de la Humanitat. El reconegut expert ha destacat que “aquesta és la primera mostra sobre la cultura material xinesa que posa la investigació al centre: els visitants coneixeran la història de la Xina, però també els últims avanços entrant per primera vegada als laboratoris on els científics busquen respostes.

Martinón-Torres ha definit la proposta com “una experiència nova i única, ja que mai no s’havia realitzat una exposició d’aquest calibre a Espanya”. El projecte es completarà amb l’edició d’un llibre recopilatori que recollirà aspectes generals i novetats científiques dinterès.

Deu mesos de permanència al MARQ

La col·lecció ‘El Llegat de les Dinastias Qin i Han, Xina. Els Guerrers de Xi’an’ romandrà a Alacant del 28 de març del 2023 al 28 de gener del 2024, fet que suposa el període màxim d’exhibició a l’estranger que permeten les autoritats xineses. Inclou cinc rèpliques i 130 peces originals, moltes de les quals mai no han estat exposades fora de la Xina.

Entre els originals destaquen nou guerrers i un cavall de terracota, deu elements d’enorme singularitat i valor que són el nombre màxim que pot sortir del país. Entre les rèpliques figuren dos carros. L’exposició es distribuirà a les tres sales temporals del MARQ i també formarà part del recorregut la Sala Noble de la Biblioteca del museu, on es projectarà un vídeo que acostarà el visitant a la Xina actual.

La mostra comptarà amb un innovador escenari, amb més de 1.100 metres quadrats, que disposarà dels darrers avanços tecnològics, accions interactives, recursos audiovisuals i didàctics, elements sonors, tàctils i olfactius, pictogrames i textos adaptats al sistema de lectura fàcil i al llenguatge de signes per permetre que els continguts siguin accessibles per a tots els públics.

Compra d’entrades

L’adquisició anticipada d’entrades per a l’exposició es podrà sol·licitar des del 8 de març a la web ia les taquilles del MARQ de manera individual o grupal per un preu de 5 euros per persona. S’aplicaran descomptes a col·lectius com els més grans de 65 anys, joves i estudiants. La demanda, pel que han traslladat des de Diputació, és ja aquestes altures molt elevada.