Home Cocentaina La Unió Musical Contestana denúncia una campanya de desprestigi cap al ‘Mestre’...

La Unió Musical Contestana denúncia una campanya de desprestigi cap al ‘Mestre’ al fil del ‘Paquito el Chocolatero’

585
0
SHARE
El compistor contestà José Pérez Vilaplana, més conegut com el 'Mestre'.

El pasdoble ‘Paquito el Xocolater’ és una de les peces musicals més interpretades a tota Espanya. Dècades de difusió partint de la Festa dels Moros i Cristians han acabat fent que la peça del compositor contestà Gustavo Pascual Falcó haja sigut interpretada ja en desenes de països de tot el món. L’autor va perdre la vida per una malaltia al 1946 als 36 anys d’edat, i des de llavors fins 2004 sempre hi ha hagut certs dubtes sobre la tasca de transcripció i l’autoria de les peces del malaurat compositor contestà.

Darrerament, des de la Unió Musical Contestana (UMC) han detectat l’aparició d’informacions que tenen un punt de vista que desacredita al que durant molts anys fou el seu director: José Pérez Vilaplana, més conegut com el ‘Mestre’. Tant aquest darrer com el propi Gustavo Pascual Falcó son dos contestans il·lustres, i tots dos han sigut directors de la UMC. Però les informacions aparegudes recentment, segons la directiva de la banda de la capital del Comtat, no són del tot correctes.

Els arguments de la UMC

Un dels principals desmentits de la UMC fa referència a que el ‘Mestre’ no es va apropiar en cap moment de l’autoria de la peça, tot i ser titular del 25% d’aquesta. Un fet a pesar del qual sempre va reconèixer -afirma el comunicat de la banda- com a autor al seu antecessor com a director en la UMC. És més, el ‘Mestre’ va posar tot de la seua part per a que la família de Gustavo Pascual Falcó litigara contra els autors de la lletra, que tenien un 75% de la propietat intel·lectual del pasdoble a la Societat General d’Autors i Editors (SGAE). Des la UMC defenen que Pérez Vilaplana va dur a terme una tasca impagable per conservar les peces de Pascual Falcó sense cap interès econòmic per la seua tasca.

La banda contestana lamenta el que considera una sèrie d’atacs contra el seu ‘Mestre’ per part de diferents informacions mediàtiques. Consideren totalment atribuïda l’autoria de ‘Paquito el Xocolater’ i altres peces com ‘El bequetero’ o ‘Buscant un bort’ als hereus de Gustavo Pascual Falcó i demanen que acaben els intents per enfrontar a dos de les figures més destacades de la cultura de Cocentaina. Tot en un comunicat que han fet públic en xarxes socials. Un text que ja suma adhesions des de tots els àmbits socials de la localitat.