Home Alcoià L’Alcoià, El Comtat i la Foia de Castalla comencen l’estiu pendents del...

L’Alcoià, El Comtat i la Foia de Castalla comencen l’estiu pendents del calor i el risc d’incendis forestals

879
0
SHARE

Aquest dilluns 21 de juny comença l’estació més càlida de l’any: l’estiu. A una zona de transició climàtica com la muntanya alacantina, l’estiu sòl comportar substancials canvis. Les comarques de l’Alcoià, El Comtat i la Foia de Castalla tenen temperatures suaus tot l’any amb episodis de molt de fred en hivern i també de molta calor en estiu. Són, a més, el pulmó verd de la província d’Alacant, la zona on major massa forestal es cocentra a terres alacantines.

Aquest factor suposa una de les principals preocupacions per als diferents ajuntaments de la zona, molts dels quals es troben enllestint el seu Pla Municipal Contra Incendis al que obliga la llei valenciana. No obstant, poques localitats són les que el tenen actiu a hores d’ara, pel que les actuacions contra el foc a cada municipi no estan totalment perfilades. El foc és un dels principals factors de risc als que s’enfronten l’Alcoià, El Comtat i la Foia de Castalla cada nou estiu.

Enguany, la plujosa primavera que ha precedit a l’estació càlida ha provocat -com ja va ocórrer en 2020- que hi haja molta matèria forestal a les serres de l’interior alacantí. Afegida a les restes del pas de la DANA ‘Glòria’ que no han sigut retirades dels monts de les comarques, aquesta matèria suposa un risc afegit d’incendis forestals. Per això, diverses poblacions, com Alcoi, Ibi o Onil, treballen en la confecció d’un dispositiu de voluntariat que -més enllà dels Plans Municipals Contra Incendis- ajude a vigilar els paratges naturals de la zona durant l’estiu.

Tot i que pel moment les temperatures són encara suaus, és més que probable que els anticiclons acaben conquerint el Llevant espanyol, fent pujar el mercuri i provocant les temudes ponentades. Aquest vent tòrrid i sec és un dels grans enemics dels boscos a l’Alcoià, El Comtat i la Foia de Castalla, als que deixa sense càrrega hídrica.