Home Alcoià L’Alcoià i El Comtat augmenten la afiliació a la Seguretat Social en...

L’Alcoià i El Comtat augmenten la afiliació a la Seguretat Social en 409 persones durant el 2017

819
0
SHARE

Les dades de la afiliació a la Seguretat Social durant el 2017 a l’Alcoià i el Comtat parlen d’un augment de 409 persones, el 88,5% de les quals ho ha fet al Comtat. Dades positives però que no milloren, més bé al contrari, els indicadors de pobresa de les comarques, que apunten a una creixent desigualtat.

Des de fa un parell d’anys que la situació econòmica causada per la crisi va minvant els seus efectes en tota la societat, o al menys eixa és la notícia més escoltada als grans mitjans de comunicació. No obstant, existeixen molts indicadors que restringeixen eixa millora econòmica a grans cercles econòmics; la resta té millor accés al treball però en unes condicions que fan més gran cada dia l’abisme que separa a rics i pobres. Això és el que estableix l’informe presentat per Intermón Oxfam, que parla de que Espanya és un dels països més desiguals d’Europa.

La situació de milloria en l’àmbit laboral és tangible també a l’Alcoià, El Comtat i la Foia de Castalla, on l’atur ha retornat a xifres de fa quasi una dècada. Però això no significa que les condicions laborals hagen millorat, més bé al contrari, segons el citat informe d’Oxfam, degut als contractes per salaris ínfims i per temps inferior al mes. Tot i això, la afiliació a la Seguretat Social s’ha vist incrementada durant l’any passat en més de 400 persones a l’Alcoià i El Comtat, arribant a xifres globals a 44.658 treballadors que aporten al sistema laboral espanyol.

D’ells, 34.912 pertanyen a la comarca de l’Alcoià i 9.746 a la del Comtat, després d’un any en el que les xifres de l’atur han tingut un bon comportament. Percentualment, l’augment en la afiliació al sistema de la Seguretat Social, posat ara en risc degut a la liquidació de la lladriola de les pensions per part del govern central, és major al Comtat, on s’ha registrat el 88,5% de les 409 noves afiliacions. Són dades que revela l’Institut Valencià d’Estadística i que parlen d’una dissonància entre les xifres de afiliació i les de la davallada de l’atur, que parlen d’un descens entre 2016 i 2017 d’uns 1.500 aturats.

Tal i com venen denunciant els sindicats, i a pesar de la valoració positiva de del descens de l’atur i de l’augment de la afiliació a la Seguretat Social, la situació del mercat laboral dista prou de ser la idònia. La majoria de contractes nous tenen salaris extremadament baixos i duració molt limitada, factors fan que més del 13% dels treballadors no puga eixir del cercle de la pobresa a pesar de cobrar un salari. Mentre, el 40% de la riquesa que es crea va a parar a l’1% de persones més riques, aprofundint més si cal en l’abisme de la desigualtat a les comarques.