Home Alcoià L’ecoparc mòbil de residus enceta recorregut per les comarques

L’ecoparc mòbil de residus enceta recorregut per les comarques

1560
0
SHARE

L’ecoparc mòbil del Consorci del Pla Zonal de Residus 7-A2 començarà a operar des d’aquest dilluns 10 de setembre pels municipis d’aquestes comarques per tal de facilitar la recollida selectiva de més de 40 tipus de residus a prop de les llars dels veïns ; i també amb l’objectiu de conscienciar sobre la participació ciutadana activa en la gestió dels residus

La primera cita d’aquesta nova infraestructura, feta realitat gràcies a una subvenció de la Conselleria de Medi Ambient de 150.000 euros serà Alcoi, i estarà ubicat en horari de 8 a 14 de la vesprada a la Plaça Al-Azraq.

Per aquesta mateixa setmana, està previst que l’ecoparc visiti Xixona el dimarts 11 i Beniarrés el dimecres 12. La setmana del 17 de setembre, li arribarà el torn a Mutxamel, Sant Vicent, Aigues, Muro, i Sant Joan; i la del 24 de setembre, a Ibi, La Torre dels Maçanes, Cocentaina, Busot i Agost. L’ecoparc visitarà la resta de localitats en una primera ronda que s’estén als mesos d’octubre i novembre complint així amb una campanya inicial de comunicació i presentació a la ciutadania.

Els veïns d’aquestes localitats coneixeran aquesta pràctica i fàcil infraestructura a la qual podran dipositar més de 40 tipus de residus que no s’han de abocar en els contenidors coneguts com ‘de vorera’; és a dir, en els ubicats de manera permanent als carrers de les poblacions.

Es podran dipositar en l’ecoparc tot tipus de residus que es generen en domicilis i que no es poden abocar als contenidors convencionals. Pràcticament qualsevol residu generat a les llars es pot deixar a l’ecoparc. Per exemple, radiografies, piles, paper, fluorescents, tòners, DVD, roba i tèxtil, electrodomèstics, cintes de vídeo, càpsules de cafè, joguines amb equips electrònics, aparells de vigilància, termòmetres, aparells de vigilància, fàrmacs, etc.

Els ecoparcs compleixen amb un principi bàsic de proximitat a les persones residents, perquè a més de portar fins a les portes de les seves cases la infraestructura, un sistema informàtic permet accedir a informació sobre els hàbits d’ús i també el tipus de residus que s’aboca. També evitarà que es generin cues i donarà conèixer perfils dels usuaris i la classe de residus que es generen en cada localitat.

Tal com va anunciar recentment el director general de Canvi Climàtic de la Generalitat, Joan Piquer, la Generalitat està tramitant 20 milions procedents de la Unió Europea perquè els consorcis puguin adquirir nous efectius. En 2017, el Consell va destinar un milió d’euros de pressupost propi per a tota la Comunitat, dels quals, 400 mil van ser per a la província d’Alacant, inclòs l’ecoparc del Consorci.

Una persona atendrà in situ els dubtes i consultes dels ciutadans que acudeixin a l’ecoparc, amb el que es convertirà en una unitat de sensibilització mediambiental. L’ecoparc, després de la demanda de visites per part dels Ajuntaments, es podrà ubicar en qualsevol lloc; bé sigui el centre de la població, als afores o pedanies.

L’Ecoparc recorrerà els 37 municipis que formen part del Consorci: Agost, Agres, Aigües, Alcosser de Planes, Alcoleja, Alcoi, Alfafara, Almudaina, Alqueria, Pilotes, Benasau, Beniarrés, Benifallim, Benilloba, Benillup, Benimarfull, Benimassot, Busot, Cocentaina, Quatretondeta, Fageca, Famorca, Gaianes, Gorga, Ibi, Xixona, l’Orxa, Millena, Mutxamel, Muro, Penàguila, Planes, Sant Joan, Sant Vicent del Raspeig, Tibi, Tollos, la Torre de les Maçanes.