Home Agricultura Les altes temperatures d’aquestes setmanes provoquen la floració dels ametlers i amenacen...

Les altes temperatures d’aquestes setmanes provoquen la floració dels ametlers i amenacen la collita d’enguany

186
0
SHARE
Ametlers en floració a l'interior alacantí, en una imatge de Salvador Albert.

L’extranya climatologia que estan experimentant durant les primeres setmanes de l’any està condicionant l’evolució d’algunes de les espècies vegetals amb presència a l’Alcoià, El Comtat i la Foia de Castalla. El mercuri està sobrepassant els 20º en moltes jornades tot i estar en ple hivern, sense precipitacions. Un fet ques està provocant la floració anticipada dels ametlers.

Aquesta situació avança l’època de floració d’un dels arbres amb major presència a l’interior alacantí. Molts paratges de la muntanya alacantina llueixen ja amb un aspecte primaveral degut a aquesta floració. Però la bonica imatge que deixen té un perill per a la collita d’ametla que s’espera enguany. I és que encara és prompte per a descartar l’arribada de possibles gelades a la zona en properes setmanes i inclús mesos.

La collita, en risc

Aquest fet comporta el risc de que una onada de fred gele les flors o els primers fruits que ja poblen els ametlers de l’Alcoià, El Comtat i la Foia de Castalla. Un fet que tindria nefastes conseqüències per a l’ametla que es recull a finals de l’estiu. Una gelada amb una floració tan avançada als ametlers de la zona pot reduit la collita d’ametles d’enguany a mínims.

Aquest fet afectaria notablement a l’agricultura de l’interior alacantí, així com a la indústria torronera. També obligaria a molts agricultors a recórrer a segurs que, en molts casos, a males penes cobreixen una part de les pèrdues que comportaria una gelada tardia després de les altes temperatures actuals. A això cal sumar l’oscil·lació dels preus d’aquest fruit que sol produir-se any rere any, i que no garanteix guanys per als llauradors.