Home Alcoi Les associacions de veïns del Centre d’Alcoi alerten: actuació integral o degradació...

Les associacions de veïns del Centre d’Alcoi alerten: actuació integral o degradació massiva a un barri declarat BIC

0
SHARE

Fa dècades que el Casc Antic de la ciutat d’Alcoi està declarat com a Bé d’Interès Cultural (BIC) degut al seu valor artístic i monument. Per ell travessen algunes de les mostres més conegudes de la cultura i tradicions de la ciutat, com els Moros i Cristians o els actes propis del Nadal Alcoià. Esdeveniments que li donen una visibilitat quasi mundial, a pesar de que episodis com la DANA Glòria, en 2020, van posar de relleu el pobre estat de conservació de molts dels immobles que el composen.

La crisi de la Covid19 suposa una oportunitat a l’hora de recuperar aquestes zones degut a la possibilitat d’accedir a fons comunitaris amb els que sufragar actuacions en elles. Cosa que demande urgentment les diferents associacions de veïns afectades per l’estat del Centre d’Alcoi. L’Ajuntament ha elaborat un pla amb 40 projectes per a atraure finançament comunitari per a la recuperació, però cap d’ells s’adreça a la zona més antiga de la ciutat dels ponts. No obstant -segons alerten els veïns-, per a recuperar el barri no calen accions individuals, sinó actuacions integrals.

Les zones del Partidor, el Viaducte, La Sang o el propi Centre són de les més degradades del casc urbà alcoià. Existeixen línies d’ajuda per a rehabilitar façanes, però molts dels immobles estan deshabitats o comporten dificultats per a accedir als seua propietaris. D’ací que els residents demanen que no se’ls deixe a soles a l’hora de conservar els habitatges. Ja siga amb finançament comunitari o de qualsevol altra administració, el Centre d’Alcoi necessita accions de conservació urgents abans de veure més fallides d’edificis.

Els residents al Casc Antic alcoià consideren que actuacions com la peatonalització del barri o la reurbanització d’alguns dels seus carrers que està escometent l’Ajuntament d’Alcoi no són suficients per a acabar amb la degradació del barri.