Home Alcoià Les bandes de música valencianes, declarades Patrimoni Cultural Immaterial de la Humanitat

Les bandes de música valencianes, declarades Patrimoni Cultural Immaterial de la Humanitat

996
0
SHARE

La Comunitat Valenciana és el territori del món que més agrupacions musicals en format de banda aglutina. Són més de 1.100 bandes pertanyents a 550 societats musicals les que es reparteixen per tot el territori valencià, en el que ensenyen música a 60.000 alumnes en més de 600 centres musicals. Tot per a augmentar la xifra de 40.000 músics que composen a hores d’ara aquestes agrupacions culturals. Un bon grapat d’elles es concentren a les poblacions que composen les comarques de l’Alcoià, El Comtat i la Foia de Castalla.

Aquestes societats han sigut reconegudes pel Consell de Ministres del Govern central i a petició del Ministeri de Cultura com a Patrimoni Cultural Immaterial de la Humanitat. Un compromís al que va arribar Cultura en 2020 i que suposa que aquests ens reben el suport explícit de les principals autoritats culturals espanyoles. Aquest reconeixement s’afegeix al de Béns d’Interès Cultural (BIC) que ja atresoraven des del 2018. El paper de les bandes de música com a vertebradors de la Cultura i la creativitat del poble valencià han suposat un dels pilars d’aquesta declaració. A tot això cal afegir el moviment econòmic que generen en condicions normals, sense crisis sanitàries.

Les societats musicals s’han vist greument afectades per les condicions de distància social que ha generat la pandèmia del coronavirus. La suspensió de la totalitat d’esdeveniments festius a les diferents localitats ha impedit que els músics isquen als carrers per a posar de relleu el sue potencial com a difusor cultural. A més, aquests ens conformen un dels principals moviments associatius de tota la Comunitat. Amb el nou reconeixement, les bandes de música de la muntanya alacantina esperen tindre més fàcil subsistir a la pandèmia i tornar amb més força una vegada superada.

A banda de la xifra d’alumnes i música que tenen les societats musicals valencianes, també reben aportacions de més de 200.000 socis repartits per tota la regió.