Home Destacats Les comparses d’Onil consulten amb els festers el possible canvi de les...

Les comparses d’Onil consulten amb els festers el possible canvi de les Festes al cap de setmana

0
SHARE

La participació és un dels elements fonamentals per a qualsevol manifestació que es du a terme en una localitat determinada. Un fet que s’ha vist comprovat durant els darrers anys, quan els llocs de treball dels habitants de l’Alcoià, El Comtat i la Foia de Castalla s’han desplaçat més enllà de les seues localitats de residència. Aquest fet, en ocasions, impedeix que un treballador puga tenir vacances durant les Festes d’una població que no és en la que treballa.

Altre factor significatiu és l’objectiu de dinamització turística i, per tant, també de consum, que es busca amb els festejos com a atractiu turístic. Barrejant tots dos conceptes, moltes poblacions ja han modificat el calendari de les seues Festes per a aconseguir tots dos objectius, a banda de les demandes empresarials. Ara li ha arribat el torn a Onil, que encara manté els seus dies grans entre el 22 d’abril i l’1 de maig.

Des de l’Associació de Comparses Mare de Déu de la Salut, seguint la proposta d’alguna de les comparques que participen dels actes, s’està activant la possibilitat de modificar el calendari ja per a 2020. Inicialment, per a la propera edició dels festejos es baralla mantenir la Nit de les Fogueres el 22 d’abril i el Dia de la Mare de Déu en 23 d’abril, seguint la tradició colivenca.

Les modificacions del calendari arribarien per als dies de Moros i Cristians, ubicats habitualment entre el 27 d’abril i l’1 de maig. La proposta que ara mateix hi ha sobre la taula com a esborrany parla de traslladar l’Olleta del 27 al 29 d’abril, per a encetar els festejos eixa jornada de dimecres. Dijous 30 quedaria per a l’Entrada, divendres 1 de maig per al Primer Dia de Trons, dissabte 2 per al Desfile i diumenge 3 per a la Processó.

Algunes comparses ja tenen previstes assemblees a les que estan convocats tots els comparsistes majors de 18 anys per a votar què es pensa al voltant del canvi de dates. Ara bé, no són poques les veus dins la Festa colivenca que es neguen a perdre un dia de festejos pel canvi de calendari. Un canvi que, pel moment, no inclou l’eliminació d’una jornada d’actes festers, al menys enguany.