Home Cultura Les danses de les Festes d’Hivern s’ajornen a 2021 mentre s’avalua la...

Les danses de les Festes d’Hivern s’ajornen a 2021 mentre s’avalua la celebració dels ‘Enfarinats’

482
0
SHARE

La crisi sanitària i la manca de temps per a assajar i celebrar els actes previs ha acabat per provocar l’ajornament de, com a mínim, una part de les Festes d’Hivern d’Ibi. Actes com les dansaes o els ‘tapats’ no es duran a terme enguany, encara que altres com els ‘Enfarinats’ encara estan a expenses de la situació de la Covid19. La decisió definitiva es prendrà, com a màxim, a principis del mes de desembre. El que sí es durà a terme, tot i que amb restriccions, és la Cavalcada dels Reis Mags a la vila joguetera.

El Nadal és una data especial a la vila d’Ibi. No sols per que es tracta del bressol de la producció joguetera espanyola, que compleix els somnis dels xiquets amb l’arribada dels Reis Mags. També per que durant les dates nadalenques, la vila joguetera celebra una de les seues festes més identificatives i úniques a tot el món: les Festes d’Hivern. Composades pels ballaors tant fadrins com casats i els arxiconeguts ‘Enfarinats’, cada any atrauen l’atenció de persones i mitjans de comunicacions provinents de tot el planeta.

Però les condicions de crisi sanitària d’enguany, que previsiblement es veurà agreujada per l’arribada de l’hivern, també han afectat a aquesta festa única d’Ibi. Tant és així que la Taula d’Hivern, que organitza els actes d’aquesta tradició única ha decidit ajornar per al 2021 una de les seues vessants: les danses. Cada any, desenes de dansaires, homes i dones, duen a terme diversos actes amb la dansa típica de la població com a protagonista. Enguany, amb el confinament i les restriccions, no han pogut ni tan sols assajar els balls.

Tot i això, la Taula d’Hivern encara avalua els pros i contres de celebrar l’acte més conegut d’aquests festejos únics: el dia dels Enfariants. Una jornada festiva en la que aquests personatges ostenten el poder a la població per damunt del propi Ajuntament i en to satíric i, sobre tot solidari. Aquests actes, així com altres previs com la ‘Pesadeta del torró’ o les activitats adreçades als més joves encara estan pendents de l’evolució de la pandèmia. Ara bé, molts d’ells, per les seues condicions de proximitat entre els participants, també poden veure’s ajornats.

Per altra banda, el que sí es produirà serà la visita de ses majestats els Reis Mags de l’Orient. Ajuntament i Associació de Reis Mags treballen per a garantir que siga amb total seguretat.