Home Cultura Les Festes de Moros i Cristians d’Onil reben oficialment la declaració d’Interès...

Les Festes de Moros i Cristians d’Onil reben oficialment la declaració d’Interès Turístic Autonòmic

0
SHARE
Representants municipals i de l'Associació de Comparses reben el reconeixement de mans de la Consellera de Turisme.

Durant els darrers anys, tant l’Associació de Comparses Mare de Déu de la Salut com el propi Ajuntament d’Onil han estat treballant per a que les seues Festes de Moros i Cristians aconseguiren més renom. Fins el mes d’abril, les que suposen les principals dates per a la localitat de la Foia de Castalla estaven considerades d’Interès Turístic Provincial, qualificació que des de l’associació es van proposar millorar.

Després d’una àrdua tasca de recopilar informació i reflectir any rere any el que suposen els festejos per a la població, la Conselleria de Turisme ha incrementat el grau d’atractiu dels Moros i Cristians colivencs. Ho ha fet amb l’entrega del nomenament de les Festes com a d’Interès Turìstic Autonòmic, certificació que una representació tant de l’Associació de Comparses com de l’Ajuntament d’Onil han rebut de la mà de la consellera del ram, Núria Montes.

Fonaments del reconeixement

Els Moros i Cristians d’Onil compten amb un gran baluard històric sobre el que ha pivotat una part important de l’acceptació del dossier remés des de la vila de les nines. Es tracta de la seua Ambaixada, un dels actes dels festejos que més solera atresora, estant considerat el text que s’interpreta com el més antic -anterior al 1765- de quants existeixen al món dels Moros i Cristians. A banda, la població compta amb un elevat índex de festers respecte a la seua població i una extensa tradició en la confecció de trages festers, a més de portar celebrant els festejos des de meitat del segle XVII.

Aquest reconeixement permetrà l’arribada de més ajudes i subvencions en matèria promocional per a la festa gran d’Onil. A més, es preveu incrementar el nombre de visitants durant els dies grans -habitualment del 22 d’abril a l’1 de maig-, amb el consegüent augment de guanys per al sector hostaler local.

Eleccions a l’Associació de Comparses i Mig Any

Per altra banda, Onil celebra aquest dissabte 21 d’octubre el seu Mig Any fester, que marca l’equador de l’espera de la localitat per a retrobar-se amb les seues Festes. Seran les primeres declarades d’Interès Turístic Autonòmic. A més, també aquest dissabte entre les 10 i les 12.30h s’elegirà el nou President de l’Associació de Comparses a través de les urnes localitzades a la seu de l’ens. Només hi ha una candidatura: la de Francis Durà, actual vicepresident de l’associació que, fins eixe mateix dia, dirigeix l’actual Alcalde d’Onil, Jaume Berenguer.