Home Alcoià Les polítiques contra el despoblament a l’interior de la Comunitat comptaran amb...

Les polítiques contra el despoblament a l’interior de la Comunitat comptaran amb un 12% més de pressupost en 2023

361
0
SHARE
Responsables de l'Agència AVANT durant una reunió.

La Directora General de l’Agència Valenciana Antidespoblament (AVANT), Jeannette Segarra ha destacat que els pressupostos de la Generalitat per al 2023 han elevat fins als 9,3 milions d’euros el pressupost per a polítiques directes contra la despoblació ‘Agenda AVANT’. Aquestes dades suposen un increment d’un 12% respecte al 2022 i “més d’un 80% des de la creació d’aquesta direcció general el 2020”.

Segarra ha assenyalat l’aposta del govern del Botànic per revertir la despoblació i millorar la cohesió territorial, ja que ha recordat que “el 2015 és partia de zero”. La responsable de la lluita contra el despoblament ha asseverat que amb el nou pressupost “es reforcen totes les línies, consolidant les ajudes als xicotets Ajuntaments amb un pressupost de 4,4 milions d’euros per al Fons de cooperació Municipal contra la despoblació”.

La directora d’AVANT ha recordat la importància d’aquest fons, que s’ha incrementat en 400.000 euros i que constitueix una ajuda no finalista per millorar la capacitat econòmica dels municipis que es troben en major risc. El 2022 se n’han beneficiat 178 municipis, que representen el 33% del territori de la Comunitat. Des de la seva creació al 2018, el Consell ha invertit prop de 21 milions d’euros en aquest fons que afecta més de 83.000 valencians.

Entre les línies principals es va mantenir l’aportació d’1.957.500 euros a l’acord amb CaixaBank per al manteniment dels 135 caixers automàtics que la Gereralitat ha instal·lat a 124 poblacions, dins del seu programa contra l’exclusió financera. Així mateix, Segarra ha destacat l’acord amb la Federació Valenciana de Municipis i Províncies (FVMP), amb una aportació de 450.000 euros per a la consolidació de programes que han estat pioners a l’Estat espanyol a la lluita contra la despoblació.

Entre aquestes línies d’actuació es trobe el ‘Reviu’, per a la captació de nous residents; ‘l’Itinerant’, que garanteix serveis bàsics a aquests territoris o els cursos en competències digitals per a persones majors, ‘Ciutadania digital’.

Gestió forestal

La directora general d’AVANT ha assenyalat l’aposta del Consell per la gestió forestal i la prevenció d’incendis “que afecta especialment els territoris d’interior i els municipis en risc de despoblació”. Cal destacar que als pressupostos del 2023 la Generalitat ha assignat 10 milions d’euros per al nou Fons de Cooperació Forestal.

Segarra ha assenyalat que també als pressupostos d’AVANT es destinen 800.000 euros per a la gestió i reforestació de boscos, dues línies ja existents que s’han incrementat en 200.000 euros respecte al 2022 i de les quals s’han beneficiat 38 municipis. En aquesta mateixa línia per a l’any vinent està prevista la creació d’una nova ajuda adreçada als ajuntaments per a l’homologació de camins que parteix d’un pressupost de 100.000 euros.

En aquest sentit la directora d’AVANT ha anunciat que aquestes línies es veuran incrementades amb l’aportació de més de 2,5 milions d’euros procedents de fons europeus Next Generation i del Fons de Cohesió Territorial del Ministeri per al Rep Demogràfic.

Promoció turística i cultural

La directora general d’AVANT ha destacat així mateix la importància de generar accions de promoció com la Ruta 99, que ha posat al mapa turístic els municipis de menys de 100 habitants. Als pressupsostos de 2023, AVANT destinarà 150.000 euros per a activitats culturals i esportives vinculades a la ruta i a altres iniciatives culturals adreçades a la dinamització del territori.

Així mateix, es duplica la línia de foment d’activitats per a la captació de nous residents, que el 2022 ha beneficiat 48 municipis. Una partida que passa de 120.000 a 250.000 euros. Finalment, la directora d’AVANT ha recordat l’aportació de les cinc universitats valencianes en l’avaluació d’aquestes polítiques a través de la Càtedra AVANT i l’Estratègia 2030, per a la qual el 2023 s’ha passat d’un pressupost de 50.000 a 75.000 euros.