Home Alcoià Les reserves hídriques es redueixen en un 40% als pantans de la...

Les reserves hídriques es redueixen en un 40% als pantans de la muntanya abans de l’estiu

619
0
SHARE

Els embassaments de l’interior alacantí registren un 40% menys de reserves abans de l’arribada de l’estiu que les que registraven fa just un any, després de les quantioses precipitacions de l’hivern 2016-2017. Tot i això, les precipitacions a aquestes altures estan en la mitjana de la zona, i s’espera que durant les properes jornades es produisquen pluges que poden augmentar les reserves.

L’any 2018 no està destacant especialment per la gran quantitat de precipitacions caigudes en hivern i primavera, èpoques de majors pluges. Però tampoc està sent un any en el que la manca de precipitacions faça pensar en un estiu complicat en quant al subministrament d’aigua per a les comarques de l’Alcoià, El Comtat i la Foia de Castalla es refereix. Això sí, les variacions de les reserves d’aigua als embassaments de la muntanya sí han patit importants modificacions des de 2016, un dels anys més secs en dècades, 2017, un dels més plujosos, i enguany.

Precisament eixa situació de carestia de pluges durant el 2016 va deixar els pantans com el de Beniarrés en estat quasi desèrtic i amb les reserves tocant fons. No obstant, les precipitacions en forma d’aigua i neu caigudes en l’hivern 2016-2017 van reposar les reserves amb quantitats que feia molt temps que no caien a l’interior alacantí, provocant inclús que la presa de Beniarrés haguera de desaiguar. L’hivern i la primavera 2017-2018 no estan sent tan plujosos com els anteriors, pel que les reserves als embassaments de la zona han caigut en torn al 40%.

A hores d’ara, el pantà de Beniarrés es troba al voltant del 55% de la seua capacitat, amb 14,56 hectòmetres cúbics emmagatzemats, la immensa majoria d’ells destinats al reg dels camps de La Safor. Altres embassaments de l’interior, com el de Guadalest, també es troben al 55% de reserves, però la seua capacitat és inferior i només retén 7,24 Hm3. El que pitjors dades registra a l’interior alacantí és el d’Amadorio, que es troba al 37% de la seua capacitat amb 5,85 Hm3. El que preocupa en aquests dos darrers casos és que les seues reserves sí van dedicades a abastiment urbà de les localitats costaneres.

En xifres globals, els pantans de l’interior d’Alacant albergaven a aquestes altures de 2017 un total de 48,44 Hm3 pels 27,85 actuals, un 41% menys. Tot i això, la previsió de precipitacions tempestuoses d’aquestes jornades podria fer pujar les reserves a unes comarques que han rebut com a mitjana uns 250 l/m2 de pluja en el que ha transcorregut de 2018, xifres dins de la mitjana a la zona.