Home Alcoi Les taxes municipals d’Alcoi munten aquesta setmana un 5% després de vora...

Les taxes municipals d’Alcoi munten aquesta setmana un 5% després de vora 3 anys congelades

0
SHARE
La Regidora d'Hisenda i l'Alcalde d'Alcoi presenten mesures fiscals, en una imatge d'arxiu.

L’Ajuntament d’Alcoi presentarà aquesta setmana la proposta de modificació de les Ordenances Fiscals, Taxes i dels acords sobre Preus Públics per a l’exercici 2024. Aquesta proposta elaborada després d’una gran faena per part del personal municipal, ve presidida, d’una banda, pel manteniment de l’objectiu de progressivitat de la tribulació municipal, a través de diferents bonificacions que suposen que aquells que menys tinguen menys aporten; pel foment de l’activitat econòmica amb el manteniment de bonificacions a la implantació de nous negocis o empreses en la localitat; així com per l’impuls en la utilització d’energies verdes. Al mateix temps s’ha fet una revisió de costos i tarifes dels diferents conceptes tributaris.

En els últims anys, a causa de la situació extraordinària de caràcter internacional que ha suposat una pujada de la inflació sense precedents, l’administració alcoiana ha aplicat una congelació de taxes i impostos deixant de repercutir en la tributació municipal un 17,6%. Enguany, donada la importància del manteniment de la prestació de diferents serveis públics, s’ha realitzat una revisió que suposa un increment del 5% en la majoria de les taxes i preus públics.

Un fet que s’aplicarà sense perjudici de les revisions realitzades pels departaments municipals, i la congelació dels coeficients aplicats en els diferents impostos a excepció del IVTM (Impost de Vehicles de Tracció Mecànica), on es revisa la tarifa en un 5%. Al mateix temps es regulen els diferents tipus de vehicles considerats d’emissió 0 a l’efecte d’aplicació de la corresponent bonificació i d’acord amb l’objectiu de foment d’utilització d’energies verdes.

Les taxes i preus públics, tal com marca la llei, han de cobrir el cost del servei, i segons els informes tècnics, els preus estan per davall del cost, cosa que motiva aquesta pujada. Tot i això, taxes per exemple com la de recollida, transport i tractament de residus o ‘taxa de la brossa’, estan molt per davall del cost real, i en alguns municipis com Benidorm o Novelda la pujada ha sigut de entre un 70 i un 98%.

“Els impostos han de tendir al manteniment de la gran quantitat de serveis públics que aquest Ajuntament dona per a millorar la qualitat de vida de la ciutadania. Enguany i a pesar que l’IPC dels últims anys ha pujat prop d’un 18%, el que fem és aplicar una revisió del 5% a la majoria de les taxes i preus públics i continuen congelats imposats com l’IBI, l’ICIO o la plusvàlua”.

“Això justifica que mantinguem una pressió fiscal per davall de les mitjanes i que sempre actuem baix la premissa de tendir a la progressivitat de manera que qui menys tinga, menys aporte. I ho fem a través de diferents bonificacions que a més, també el que intenten és el foment de l’ocupació i la millora del medi ambient”, ha destacat la Regidora d’Hisenda, Vanessa Moltó.

IBI quasi 100€ més barat per habitatge

En aquesta modificació de taxes està el cas especial de l’IBI d’Alcoi, que no pujarà. La ciutat dels ponts és un dels municipis de la Comunitat Valenciana on menys es paga, comparant-ho amb els similars quant al nombre d’habitants: 95,75 euros menys per habitatge, amb l’última actualització de dades. Tal com es pot comprovar amb les dades de l’INE, la mitjana del que es paga a Alcoi d’IBI és 461,24 euros, mentre que la mitjana de poblacions de rang similar en la Comunitat Valenciana és de 556,99 euros i la nacional de 470,46.

El resultat final del rebut ve determinat per dos factors: el coeficient, que és cert que a Alcoi és un dels més alts, l’1%; i el valor cadastral de l’habitatge, que a la ciutat és dels més baixos. Per això, el resultat final és que a Alcoi es paga menys d’IBI malgrat aquest alt coeficient, que és el més baix des de 1992.

Baixa càrrega impositiva comparada

Altra dada rellevant -i que es pot comprovar, afirmen des de l’Ajuntament- és que Alcoi és una de les ciutats amb la pressió fiscal més baixa, és a dir, on menys es paga d’impostos per habitant. Els alcoians estan per davall de la mitjana de ciutats de més de 50.000 habitants, de la mitjana provincial i de la nacional. La mitjana a Alcoi és de 586 euros, enfront de 690,18 les ciutats de rang similar d’habitants i 692,94 euros de mitjana nacional.