Home Alcoi Liciten l’ampliació de la depuradora dels Algars per a reutilitzar aigua depurada...

Liciten l’ampliació de la depuradora dels Algars per a reutilitzar aigua depurada en la indústria

0
SHARE

Els treballs per a executar la segona fase de la depuradora dels Algars, que dona servei a Alcoi i Cocentaina, han eixit a licitació per un valor de vora 2,4 milions d’euros. Estaven bloquejats des de 2011, lapse de temps en el qual milions de litres d’aigua s’han perdut en poder reutilitzar-se per la indústria degut al seu incorrecte tractament. Les obres no tenen cap cost per a cap dels ajuntaments i es preveu que estiguen finalitzades i testades un any després del seu inici.

La depuració de les aigües fecals que sorgeixen de cadascuna de les llars a les poblacions de la muntanya alacantina és un procés fonamental per a mantenir rius i corrents d’aigua sense índex elevats de contaminació. A diferents ubicacions de l’Alcoià, El Comtat i la Foia de Castalla existeixen depuradores, també conegudes com EDAR’s, que eliminen bona part dels contaminants d’aquestes aigües. Entre elles es troba la dels Algars, al terme municipal de Cocentaina, que tracta les aigües fecals i industrials d’aquesta localitat i de la ciutat d’Alcoi.

No obstant, aquesta infraestructura no està desenvolupada al 100% tal i como estava previst a l’inici dels treballs. De les dos fases de construcció, només se n’ha executat una, ja que al 2011 es va abandonar la segon fase per part de la concessionària. Aquest fet ha redundat des de llavors en que hi han aigües que podrien ser reutilitzades en un major grau, i no ho son degut a la manca de tractament que se li donaria a les instal·lacions de la segona fase. Ara, aquestes obres han eixit a licitació per part de l’Entitat Pública de Sanejament d’Aigües de la CV, EPSAR.

Els treballs previstos comporten una inversió de vora 2,4 milions d’euros, finançats íntegrament per l’ens autonòmic. Amb ells, s’ampliaran les instal·lacions de la depuradora per a millorar el tractament d’aigües residuals, que permetrà la seua reutilització, entre altres, per a ús industrial. Aquest fet permetrà al seu temps una reducció del consum d’aigua de la xarxa potable per part de la indústria, especialment la contestana. Tot per a uns treballs que tenen un termini d’execució de 10 mesos, després dels quals les instal·lacions de la segon fase de la depuradora estaran operant en proves durant 2 mesos.

Els ajuntaments d’Alcoi i Cocentaina controlaran el correcte desenvolupament dels treballs per a aconseguir un estalvi en consum d’aigua gràcies a les millores en la depuració de fecals.