Inici Alcoià Més d’1,5 milions per a contractar aturats amb els que netejar monts...

Més d’1,5 milions per a contractar aturats amb els que netejar monts a 22 localitats de l’interior

282
0
COMPARTIR

Un total de 22 localitats de l’Alcoià, El Comtat i la Foia de Castalla es repartiran fins a 1,5 milions d’euros en ajudes a la contractació de persones aturades per a netejar els monts de la zona. Tot dins del Pla Emerge 2020, que busca cobrir una triple funció: minimitzar el risc d’incendis, reduir la taxa d’atur per la Covid19 i evitar el despoblament.

El pas del temporal ‘Glòria’ a principis del present any 2020 va deixar enormes extensions de massa forestal danyada a l’Alcoià, El Comtat i la Foia de Castalla. La gran quantitat de pluja d’aquell episodi, seguida per una nevada d’un metre a alguns punts de la zona i del fort vent va provocar destrosses de branques i caigudes d’arbres en milers d’exemplars per tota la muntanya alacantina. Una fusta que no ha sigut pràcticament retirada dels monts de l’interior alacantí, i que suposa un increment potencial del risc d’incendi cara al present estiu.

La retirada de tot eixe combustible és una de les reivindicacions dels col·lectius ecologistes de la zona, que ara va a dur-se a terme gràcies al Pla Emerge 2020 de la Generalitat Valenciana. Aquesta iniciativa respon a una triple línia d’actuació: primer, assegurar el patrimoni natura després del temporal; segon, aturar el risc de despoblament d’àrees rurals; i tercer, crear ocupació per a pal·liar els efectes econòmics de la pandèmia de Covid19. Són els factors que han determinat inversions per valor de 15 milions d’euros per part del Consell, que arribaran a 228 localitats valencianes.

Emerge 2020 tindrà una especial repercussió a les comarques de l’Alcoià, El Comtat i la Foia de Castalla, amenaçades tant pel risc d’incendis com pel despoblament i la crisi econòmica. Fins a 22 poblacions de la zona es repartiran més d’1,5 milions d’euros amb els que contractar en torn a un centenar de persones per a dur a terme tasques que milloren l’extinció d’un possible foc. Com a mitjana, cada localitat rebrà vora 70.000 euros que cada ajuntament gestionarà per a dur a terme aquest servei. La majoria de les localitats beneficiàries compten amb pocs habitants i contractaran prioritàriament a aquelles persones aturades que no estiguen rebent cap ajuda estatal per la crisi del coronavirus.

Per la seua banda, Alcoi també crearà una nova Brigada Forestal municipal integrada per 8 persones i que tindran les mateixes tasques previstes al Pla Emerge 2020. Tot també mitjançant una subvenció de 173.000 euros per part del Labora.