Home Alcoià Metges valencians critiquen el mètode d’administració de la quarta dosi contra la...

Metges valencians critiquen el mètode d’administració de la quarta dosi contra la Covid19 per Sanitat Universal

485
0
SHARE
Una sanitària inocula la vacuna contra la Covid19 a una dona major, en una imatge d'arxiu.

La Societat Valenciana de Medicina Preventiva i Salut Pública (SVMPSP) critica les inconsistències de la nova campanya de vacunació davant del Covid19 -vacuna bivalent- i davant de la grip. El passat divendres 30 de novembre, la Conselleria de Sanitat Universal i Salut Pública va comunicar que la campanya de vacunació davant del Covid del personal de centres sanitaris començava només 3 dies més tard, el proper 5 d’octubre, sense que haja donat temps a una mínima preparació dels centres i informació als treballadors sanitaris.

Des de la SVMPSP rebutgen la “manca de planificació i la improvisació de la Conselleria, ja que les vacunes davant de la grip no estaran disponibles almenys fins al 17 d’octubre, i el més eficient és vacunar alhora de totes dues, com es ha fet en anys anteriors”.

El president dels preventivistes valencians, el doctor Juan Francisco Navarro, ha explicat que “cap indicador epidemiològic actual d’incidència de Covid no fa pensar que sigui una prioritat imminent la vacunació dels més de 65.000 treballadors del sistema valencià de salut, que probablement encara no tenen encara la informació adequada sobre aquestes vacunes i que encara no han decidit si es vol vacunar aquest any, cosa que podria condicionar una baixa taxa de vacunacions”.

D’altra banda, encara queda pendent la vacunació conjunta (Covid i grip) d’amplis sectors de la població pertanyents als grups de pacients crònics i immunodeprimits, que podrien representar fins a un 3-5% de la població. Molts d’aquests pacients, com que tenen menys de 60 anys, poden tardar mesos a ser vacunats si no es reforcen convenientment els serveis de Medicina Preventiva.

Mal repartiment de les vacunes?

Actualment, denuncien des del col·lectiu, s’ha començat només la vacunació de més grans de 80 anys i de les residències de gent gran, sense obrir centres de vacunació massiva, que són els únics que garanteixen un nombre important de vacunacions diàries. El doctor Juan Francisco Navarro ha explicat que és “incongruent que es vacune ja amb vacuna bivalent persones joves, sense factors de risc, com són els viatgers internacionals, abans que els pacients més grans i els pacients crònics”.

La Societat Valenciana de Medicina Preventiva i Salut Pública reclama una vegada més a la Conselleria que siguen convocats els professionals dels serveis de Medicina Preventiva abans de planificar les campanyes de vacunació i que se’ls dote de recursos addicionals de personal per a unes vacunacions que ocuparan segurament tot el 4t trimestre del 2022.