S’apropa l’estiu i amb ell les altes temperatures habituals a tota la Comunitat Valenciana. Un fet que enguany va a tenir unes connotacions especials, després de que 2020 s’haja convertit en un dels anys més plujosos de la sèrie històrica. Si a això se li afegeix que la pandèmia de coronavirus ha impedit la tasca normal de les brigades de prevenció i neteja als paratges naturals valencians, el que queda és un caldo de cultiu propici per als incendis forestals.
És una realitat a la que Generalitat vol fer front per a evitar catàstrofes naturals al territori valencià. Per aixó, el Consell ha presentat el seu Pla Contra Incendis, composat per un dispositiu amb el que afrontar qualsevol d’aquests successos. Tindrà una dotació similar a la de 2019, prop dels 80 milions d’euros, i comptarà amb més d’un milier d’efectius repartits per les tres províncies. A ells cal sumar 18 mitjans aeris, dividits entre hidroavions i helicòpters, als que puntualment poden afegir-se els efectius de la UME o els cossos i forces de seguretat de l’Estat.
La principal novetat en el dispositiu d’enguany la integra la millora de les comunicacions, especialment necessària a les àrees rurals de l’interior. En elles, mantenir la fluïdesa comunicativa entre els efectius era mes complicat per la manca de senyal clara. Cosa que es solucionarà amb la utilització d’un satèlit de comunicacions, el SATCOM2, que permetrà qualsevol transvassament d’informació entre els efectius que integren el dispositiu.
La campanya contra incendis d’aquest estiu comptarà amb un 18% més de personal al centre de coordinació del 112 a la Comunitat durant els mesos de juliol i agost. A hores d’ara, la Conselleria d’Interior preveu mantenir actiu un dispositiu permanent integrat per més de 480 persones per a actuar en cas d’incendi. Tots ells han rebut les EPI’s necessàries per a dur a terme la seua tasca mantenint la seguretat sanitària contra el Covid19.