Home Alcoi Obert el termini per a obtindre un dels 83 Kits Ciutadans amb...

Obert el termini per a obtindre un dels 83 Kits Ciutadans amb els que avaluar indicadors mediambientals o socials a Alcoi

0
SHARE
Panoràmica de la ciutat d'Alcoi des del Pont Fernando Reig.

L’Ajuntament d’Alcoi ha organitzat una jornada de presentació del ‘Kit Ciutadà Alcoi’, que tindrà lloc dijous que ve, 30 de novembre, a les 19.30h, en l’espai Àgora Oberta del centre de la ciutat dels ponts. En eixe mateix acte s’explicarà en què consisteix el projecte i quin serà el procés per a participar en el concurs públic per a poder provar una de les 83 unitats a repartir entre la ciutadania. D’elles, 31 seran kits mediambientals, altres 31 kits per a mesurar la qualitat de l’aire interior i 21 kits de cooperació social.

El Kit Ciutadà és una iniciativa subvencionada al 70% per l’Agència Valenciana de la Innovació (AVI) i en la que també ha col·laborat la Conselleria d’Innovació, Universitats, Ciència i Societat Digital, que persegueix acostar, promocionar i difondre la tecnologia emergent al ciutadà i a la comunitat educativa en tots els nivells. Està composat per un paquet de sensors i una màquina de fàcil instal·lació i configuració, amb les quals poder connectar-se a la xarxa IoT -Internet Of Things- municipal.

En la jornada de presentació participarà l’Alcalde d’Alcoi, Toni Francés, qui ha destacat que l’objectiu principal d’este projecte és acostar la tecnologia emergent a la ciutadania, especialment a aquells sectors de la població que no tenen un accés directe a ella. “Volem que joves i majors s’impliquen, que aprenguen i es divertisquen però també que, entre tots, contribuïm a captar dades per a aplicar-los en el monitoratge ambiental”.

En total, el projecte compta amb 235 kits, 152 dels quals s’han començat a repartir entre els centres educatius de la ciutat perquè, d’una banda, foren provats pel professorat per a suggerir millores i ajustos i, per una altra, perquè els alumnes treballen a les aules amb els kits com a part de la seua programació curricular, activitat que va començar a implementar-se al setembre.

Tres tipus de Kit Ciutadà

Es tracta de tres xicotets dispositius digitals: Kit Mediambiental, Kit Qualitat Aire Interior i Kit de Cooperació Social, de fàcil muntatge i dissenyats per a poder ser manipulats, experimentar i aprendre de manera senzilla i pràctica. Completa este projecte una web on es reben les dades en temps real i que l’usuari pot consultar. També s’ha creat una plataforma en línia de contingut formatiu on, d’una banda, s’explica el funcionament dels diferents dispositius i, per una altra, compta amb una guia didàctica d’activitats.

A través d’un formulari, els centres educatius interessats a participar d’esta iniciativa poden triar quin kit desitgen sol·licitar i durant quin període de temps: un trimestre, dos o tot el curs. D’esta manera, el professorat pot treballar de manera transversal amb esta eina en matèries com a Coneixement del medi, Tecnologia o Matemàtiques, aportant dades reals, experimentant, muntant i desmuntant, etc…

El Kit Mediambiental és un dispositiu composat per diferents sensors que registren les condicions climàtiques d’un espai interior o exterior d’una zona en particular. Mesura paràmetres com la temperatura, la humitat, la pressió, el so o la detecció de contaminació.

El Kit Qualitat d’Aire Interior, està format per un sensor de CO₂ i un sensor semafòric, així com un sensor de distància per ultrasons. Tots aquestos elements permeten que les persones puguen comprovar la qualitat de l’aire de l’espai en el qual està instal·lat.

Finalment, el Kit de Cooperació Social està dissenyat en una Raspberry Pi 3B, en la qual s’ha incorporat el joc ‘Simón diu’, amb l’objectiu que puguen jugar majors i xiquets. D’esta manera es pretén acostar la tecnologia a estes dues franges d’edat amb una fi educativa i de transmissió de valors.