Home Alcoi Vuit centres educatius participaran en el projecte sobre ‘Internet de les coses’...

Vuit centres educatius participaran en el projecte sobre ‘Internet de les coses’ anomenat ‘Kit Ciutadà’

364
0
SHARE
Els centres educatius participants en el projecte reben el 'Kit Ciutadà' a l'Ajuntament d'Alcoi.

La Conselleria d’Innovació, dins del Pla ‘Territoris Innovadors’, ha concedit una subvenció de 19.332,63 euros al projecte ‘Kit Ciutadà‘, posat en marxa per l’Ajuntament d’Alcoi en 2021. Aquest projecte, valorat en 155.304,50€, ja comptava amb una subvenció de 108.713€ procedent de l’Agència Valenciana de la Innovació (AVI), amb la qual es cobria un 70% del cost total. La nova ajuda eleva aquest percentatge al 82% del cost del projecte.

El Kit Ciutadà persegueix, acostar, promocionar i difondre la tecnologia emergent al ciutadà i a la comunitat educativa de tots els nivells. Està compost per un paquet de sensors i un maquinari de fàcil instal·lació i configuració, amb les quals poder connectar-se a la xarxa IoT (Internet Of Things) municipal.

Segons destaca l’Alcalde d’Alcoi, Toni Francés, “aquesta nova subvenció demostra la capacitat del nostre consistori per a implicar diferents administracions en projectes amb gran repercussió sobre la ciutadania com aquest, que permetrà acostar la tecnologia emergent especialment a aquells sectors de la població que no tenen un accés directe a ella”.

De moment, s’han interessat en aquest projecte huit centres educatius de la ciutat als quals ja s’ha entregat unes mostres per a començar a treballar amb ells. La resta dels kits es repartirà entre aquests centres i qualsevol altre que desitge sumar-se perquè experimenten al llarg del curs. Es reserva també un centenar de dispositius dels diferents kits per a repartir entre la ciutadania.

Tres tipus de ‘Kit Ciutadà’

Es tracta de tres xicotets dispositius digitals: Kit Mediambiental, Kit Qualitat Aire Interior i Kit de Cooperació Social, de fàcil muntatge i dissenyats per a poder ser manipulats, experimentar i aprendre de manera senzilla i pràctica. Completa aquest projecte una web on es reben les dades en temps real i que l’usuari pot consultar a través d’una clau. També s’ha creat una plataforma en línia de contingut formatiu on, d’una banda, s’explica el funcionament dels diferents dispositius i, per una altra, compta amb una guia didàctica d’activitats.

A través d’un formulari, els centres educatius interessats a participar d’aquesta iniciativa poden triar quin kit desitgen sol·licitar i durant quin període de temps; un trimestre, dos o tot el curs. D’aquesta manera, el professorat pot treballar de manera transversal amb aquesta eina en matèries com a Coneixement del mitjà, Tecnologia o Matemàtiques, aportant dades reals, experimentant, muntant i desmuntant, etc…

El Kit Mediambiental, és un dispositiu composat per diferents sensors que registren les condicions climàtiques d’un espai interior o exterior d’una zona en particular. Mesura paràmetres com la temperatura, la humitat, la pressió, el so o la detecció de contaminació.

El Kit Qualitat d’Aire Interior, està format per un sensor de CO₂ i un sensor semafòric, així com un sensor de distància per ultrasons. Tots aquests elements permeten que les persones puguen comprovar la qualitat de l’aire de l’espai en el qual està instal·lat.

Finalment, el Kit de Cooperació Social està dissenyat en una Raspberry Pi 3B, en la qual s’ha incorporat el joc ‘Simón diu’, així com el joc entre majors i xiquets. D’aquesta manera es pretén acostar la tecnologia a aquestes dues franges d’edat amb una fi educativa i de transmissió de valors.