Home Destacats Onil ret homenatge a la sagrada forma del Nostre Senyor Robat 195...

Onil ret homenatge a la sagrada forma del Nostre Senyor Robat 195 anys després del robatori

1111
0
SHARE

Des del 1824, cada 28 de novembre es festiu a la vila d’Onil, que commemora la troballa del Nostre Senyor Robat. La sagrada forma i el viril que la contenia van ser robades llavors de l’església i recuperades pocs dies després al paratge de la Pedrera de Tibi. Des de llavors, aquesta festa religiosa rememora aquells fets dins del que es considera com un miracle, ja que la sagrada forma continua incorrupta des d’aquell any.

Corria la nit del 4 al 5 de novembre de 1824 a Onil, quan les portes de l’església Santiago Apòstol d’Onil es tancaven després de la missa. Nicolàs Bernabeu, escolà de la parròquia i natural de Tibi, es va amagar, segons resa la llegenda, fins que no va quedar ningú, i va robar el viril d’or que contenia la sagrada forma, eixint per una de les menudes finestres de la torre del campanar. Va amagar el tresor al paratge tiberut de La Pedrera i va tractar de vendre les peces a Alacant, motiu pel que fou descobert i detingut. Teresa Carbonell, també de Tibi, va localitzar el viril degut a unes estreles que assegurava haver vist damunt del paratge. Llavors, les autoritats d’Onil, Castalla i Tibi van anar en comitiva per a acompanyar-la de nou a l’església colivenca.

Aquella va ser la primera vegada que es van celebrar les festes en honor al Senyor Robat, com es coneix la sagrada forma que va ser sostreta i que, 195 anys després, continua incorrupta al temple d’Onil. Aquest fet està considerat com un miracle per l’església, motiu pel que cada 28 de novembre Onil celebra la Festa del Senyor Robat. Una celebració que inclou una missa amb gojos a la sagrada forma i amb una processó pels carrers cèntrics de la localitat. Es tracta d’una data important, que fa que cada 28 de novembre siga festiu a Onil.

El Nostre Senyor Robat és una festivitat merament religiosa que porta celebrant-se a la població ininterrompudament des del 1824 i durant tres dies contant des de del 28 de novembre. Amb el pas del temps, la programació d’actes del Senyor Robat, que ja compta amb misses cantades, s’ha anat ampliant a la romeria que recorre el trajecte que van fer les autoritats al segle XIX per a retornar la forma incorrupta a la vila de les nines. És la coneguda com la Romeria del Senyor Robat que recorre a peu el trajecte entre Tibi i Onil. La festa va nàixer com un forma de netejar consciències per l’agravi contra un element sacre, pel que l’autor del robatori va perdre una mà mentre estava pres a la localitat.

La sagrada forma, que rara vegada ix al carrer, va rebre proves que van conformar que continua inalterada inexplicablement des d’aquell 4 de novembre de 1824. Un fet que el Vaticà considera com un miracle.