Home Cultura Polèmica en torn al mural de la literatura valenciana pel projecte de...

Polèmica en torn al mural de la literatura valenciana pel projecte de creació del Parc del Batà a Muro

754
0
SHARE

L’Ajuntament de Muro -tal i com ja ha informat tvA- ha posat en marxa un procés participatiu per a determinar els usos i equipaments que els veïns i veïnes de Muro desitgen per a l’emblemàtica zona verda del ‘Batà’. Aquest espai de prop de 5.000 metres està situat molt prop del casc antic de la població, i es aspira a convertir-se en un referent per als moments de descans, esbarjo i de realització d’activitats dels habitants de la població.

Per això, i “invocant a la democràcia participativa i horitzontal” -afirma el Consistori en un comunicat-, es va estructurar aquest procés en diverses fases; una primera amb participació de tots els grups polítics que integren el consistori murer -perquè aportaren les seues idees, anhels i suggeriments-, seguida de les entrevistes grupals realitzades als tècnics municipals amb relació directa amb l’espai verd (Urbanisme, Cultura, Medi Ambient, Serveis Socials, Educació, Esports, etc…).

En la fase posterior han cobrat protagonisme les associacions locals, els representants de les quals han pogut debatre, promoure i reflexionar mitjançant uns tallers-entrevistes realitzats per l’empresa encarregada del procés. Finalment, i sobre la base de les propostes realitzades prèviament, s’adjunta -per a la participació de la població- un qüestionari per a puntuar les opcions oferides, i a més, amb la possibilitat de proposar nous conceptes.

Amb aquesta manera de treballar l’Ajuntament de Muro busca, a més de la participació democràtica de la ciutadania, “fomentar el debat i la reflexió, crear sinergies, i buscar consensos darrere de la realització d’un parc d’usos transversals i adaptat a tots els estrats de la població, amb transparència, rigor i responsabilitat”, continua el comunicat.

El text segueix afirmant que “és un ferm defensor de la seua riquesa medi ambiental, cultural i del patrimoni autòcton, a més de garant del dret de les persones a tindre accessibilitat, sostenibilitat i seguretat en les diferents instal·lacions i espais públics. Per a arribar a aconseguir aquestes cotes es requereix altura de mires, corresponsabilitat i visió de progrés, i això no s’aconsegueix amb postures radicals”.

Per tant no s’entén que persones i col·lectius -la majoria sense tindre coneixement ni respecte pel funcionament del procés, asseguren des de l’Ajuntament murer- intenten torpedinar, condicionar i distorsionar la realitat sobre un procediment obert, dialogant i inclusiu.

“Des de l’Ajuntament de Muro insistim a convidar a la ciutadania perquè s’implique en el  ‘Procés Participatiu del Batà’, amb coneixement de causa i energia participativa, per a fer de Muro un poble millor, més habitable i del qual ens puguem sentir orgullosos”, traslladen en el comunicat.

Tot açò després de que algunes veus s’alçaren a la vila murera per a denunciar el que consideren com un projecte que podria suposar l’eliminació del mural que fa honor a la literatura en valencià, i que linda amb la xopada del Batà. La població haurà de decidir si el mur i el seu mural continuen o si la creació del Parc del Batà deuria incloure la retirada d’un mural que, en tot cas -afirma el propi Alcalde murer en declaracions a la premsa- podria tornar a realitzar-se.